16 - годишният Искрен Ангелов от Пловдив, който бе намушкан с нож от свой съученик, вече диша без апарат, съобщиха от Университетска болница "Св. Георги".

От днес момчето може да поема и течна храна. Състоянието му се подобрява. Искрен бе нападнат с нож от съученика си Иван Генчев от Съединение, и двамата – възпитаници на Професионалната гимназия за хранителни технологии и техника в Пловдив преди четири дни. Той е бил ръган отпред, отзад, отстрани, общо 12 пъти, а лекарите преброиха 27 рани и нито един незасегнат орган в коремната кухина. Четири часа продължи операцията, в която участваха четирима хирурзи, пулмолог, съдов хирург и ортопед. Лекарите предупредиха за възможни рискове от инфекция в първите дни след интервенцията, но момчето се възстановява успешно.

Утре Пловдивският окръжен съд ще гледа мярката за задържане на Иван Генчев, който е в ареста след инцидента с прокурорско нареждане за 72 часа. Все още няма окончателна версия за причината за агресията, която накара и опитни медици да се стъписат – в публичното пространство се говори за спор за момиче или спор за пари. Вече стана ясно, че нито нападателят, нито жертвата, са били под въздействието на алкохол или наркотици.

Проф. Ангел Учиков, завеждащ Коремно - гръдна хирургия на УМБАЛ "Св. Георги" каза преди дни пред медиите, че в цялата си практика не е срещал такава агресивност. И друг път са лекували прободени хора, но в случая няма един ненаранен орган, момчето е било ръгано с нож и отпред, и откъм гърба, и встрани.

Около 14 часа на 23 октомври в дома на пострадалото момче, апартамент в нова кооперация зад църквата "Св. Иван Рилски", гостувал негов съученик от Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии. Не е ясно защо са се скарали, но кавгата е прераснала в кървава битка. Пострадал е и нападателят, със срязани сухожилия на ръцете той също е настанен в болница.

Момчетата са десетокласници в Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии - Пловдив. И двамата са изключително спокойни момчета, никога досега не са имали агресивни прояви, съобщи директорът на училището Людмила Ганчева.