Лекарствата, съдържащи упойващите вещества етилморфин, кодеин, фенобарбитал и трамадол, вече няма да се отпускат със специалните зелени рецепти, които подлежат на строг контрол, а с най-обикновените рецептурни бланки.
Това предвижда проект за промени в Наредба №20 на Министерството на здравеопазването. Обезпокоени родители алармираха, че по този начин се намаляват бариерите пред младежите, употребяващи наркотици, които често комбинират дрогата с описаните опиати.
"Известно е, че те си набавят например наркотични аналгетици, за да подсилят ефекта на наркотика. А сега, щом тези лекарства ще се дават срещу обикновена рецепта и при положение, че масово в аптеките медикаментите се продават, без да се представя предписанието, не искаме и да помисляме както ще стане", обясниха родители. Според последните справки на агенцията по лекарствата 80% от налаганите санкции в аптеките са за отпускане на лекарства, без да се носи рецептата.
Потърсихме пресцентъра на МЗ за коментар, но оттам обещаха становище в работен ден. Здравната министърка д-р Таня Андреева и заместникът д-р Бойко Пенков не вдигаха телефоните си. Неофициално чиновници от ведомството посочиха, че поправките в наредбата се правят, тъй като на пазара навлизат комбинирани медикаменти, съдържащи четирите вещества, влияещи на психиката. Затова достъпът до тях трябвало да е по-лесен.
Оказа се, че за проблема знае и бившата здравна министърка Десислава Атанасова, сега депутат от ГЕРБ. "Не виждам логика в този момент наредбата да се променя, а и липсват мотиви, което само по себе си е незаконосъобразно", заяви Атанасова. Тя добави, че поправките предвиждат също за тези лекарства да не се налага разрешение за износ по закона за наркотичните вещества. "Притеснително е, че може да се окаже, че широко и безконтролно ще отворим вратата за експорта им", добави бившата министърка, пише "Труд".