Оказа се, че добре познатият на всички ни аспирин не е толкова безобиден. Доказано е, че приемът на лекарството може да нанесе много повече вреди на здравето, отколкото ползи. Английски експерти дори настояват лекарите да спрат да препоръчват медикамента като превантивна мярка в такъв голям мащаб.
Много хора вземат аспирин постоянно, защитавайки се по този начин от инсулт и развитието на други сърдечни заболявания. Действително има информация, че редовната употреба на лекарството снижава с 10% риска от сърдечно-съдови заболявания. Някои изследвания пък показват, че аспиринът предотвратява рак на дебелото черво.
Въпреки това, нови научни изследвания са установили, че честата употреба на лекарството за профилактика причинява неблагоприятни последици за здравето като вътрешни кръвоизливи и хеморагичен инсулт.
Английските учени са провели свое глобално изследване, в което са анализирали както всички доказани плюсове, така и минусите от приема на лекарството. В резултат на проучването си те са стигнали до извода, че по-добре е лекарството да не се приема.
Ръководителят на изследването Ейлин Кларк споделя, че съществува много тънка линия между полезните и нежелани ефекти от аспирина при ежедневен прием на лекарството. Затова професорът препоръчва предпазливост. Опасно е аспиринът да се изписва на всички пациенти, при отсъствие на точно разбиране на отрицателни ефекти, произтичащи от ежедневната му употреба. Трябва да се търсят алтернативи на аспирина, смята тя.