Най-големият мит за българския преход, който се върти близо 25 години, е митът за разрухата. Това заяви президентът Желю Желев в интервю пред БНТ и предаването „Неделя по 3“. За да разбули мита, че демократите са виновни за разрухата на целия стопански живот в България, той се заел да пише книгата „Митове и легенди за българския преход".

По думите му най-точно за разрухата е писал Тодор Живков. На пленума, на който го свалят, на 10 ноември в своето заключително слово Живков казва: „Изчерпа се този модел на социализма. Сега нищо не става, краде се, руши се“ и завършва, като повтаря 5 пъти: „Руши се. И няма сила, която да спре това“. Желев посочи, че и демократите носят вина за прехода, особено за начина, по който Костов е направил масовата приватизация.

За сегашния парламент Желев изрази мнение, че е рожба на едни избори, които останаха много съмнителни, с огромни междупратийни обвинения и търсене на решение от съда. Според него това кара хората да мислят, че има далавери от двете страни и затова самият парламент няма никакъв авторитет.

Отношението ми към тази партия сега е неопределено", споделя мнението си за ГЕРБ Желев. "Познавам Бойко Борисов. В началото му симпатизирах, защото бръкна в гнездото на осите и на мафията. Но след това от ГЕРБ се взеха прекалено на сериозно", обяснява той.

На въпрос - дали Цветан Цветанов тежи като воденичен камък на партията и трябва ли да се оттегли от политиката заради повдигнатите му обвинения, Желев отговори:

"Цветанов е много добър полицай, той има много роли. Много неща се изписаха по негов адрес, не мога да преценя дали са клевета или не", допълни Желев.


За бежанския проблем Желев посочи, че нашите институции са принудени да бъдат адекватни, защото оценките дава Европейският съюз. От друга страна, не може една демократична страна да не даде приют на бежанци, защитавайки уж националните интереси. Според него управляващите трябва да намерят начин да искат повече средства от ЕС.

Според Желев свободата на медиите днес е много нащърбена. „Свободия има за олигарсите, тези, които обикновени са критикувани, са бедни", допълни той.

За носталгията по социализма Желев посочи, че хората са достатъчно интелигентни и разбират, че без Европа не можем. "Със Съветския съюз вече бяхме - видяхме докъде я докарахме. Бившите съветски републики избягаха от Москва, а ние се натискаме като улави", допълни президентът Желю Желев.