Премиерът Пламен Орешарски е готов на диалог с протестиращите студенти, съобщи той пред БНР. Министър-председателят заяви, че се надява на диалог не само с тях, но и с други групи, които имат критично отношение към институциите.
Орешарски изтъкна, че критиките на окупиралите Ректората студенти не са само към правителството, но и към други институции. "Разбирам че имат критични искания и към Конституционния съд, и към парламента", посочи той.

Допълни, че разбира протеста и той самият като университетски преподавател бил подкрепил протестите на студентите си в началото на 90-те години. Сега обаче призова да не се задълбочава хаосът, който по думите му властва в страната от началото на годината. "Хаосът лесно се създава, но много трудно се възстановяват обществото и икономиката след това", посочи Орешарски.

За момента обаче правителството очевидно няма намерение да се вслуша в исканията на протестиращите за оставка. Пламен Орешарски заяви, че няма време за губене и трябва да се работи. При посещението си в Брюксел за участието в заседание на Европейския съвет той уверил и председателя на Европейската комисия Жозе-Мануел Барозу, че правителството има ясен план за реформи и ще го следва.

"След един цял изпуснат мандат не можем да държим повече в това състояние здравеопазването, администрацията ,бизнес климата...", изброи премиерът.

В отговор на призива на Пламен Орешарски за диалог представител на протестиращите студенти отговори: "Ние сме окупирали сградата на Ректората, ние сме тук. Който иска да се срещне с нас, да дойде тук".

На въпрос дали е коментирал с Барозу и темата с избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС Пламен Орешарски отговори, че му е разяснил случая още преди време. "Този въпрос не стои никъде другаде, освен в кръговете, които не подкрепят кабинета", смята той.