Проблемите с щитовидната жлеза са от масов характер. Жените са десет пъти по-предразположени, отколкото мъжете. Западните лекари препоръчват на жените, навършили 35 години, да следят постоянно за признаци за разстроена функция на жлезата. Според Американското дружество на ендокринолозите 30% от жените са засегнати от такива проблеми, като при половина заболяванията на щитовидната жлеза не са диагностицирани.

Защо е толкова важна щитовидната жлеза?

Щитовидната жлеза е малка с форма на пеперуда обособена тъкан, разположена над гръкляна. Отделя хормони, които регулират топлообмена на тялото с околната среда, участват в метаболизма и влияят на сърдечния ритъм, освен че имат основа роля за растежа и развитието му.
Като всяка жлеза, и щитовидната е деликатна и на функционирането и състоянието й влияят дефицитът на полезни хранителни вещества, стрес, токсично излагане, фактори на околната среда, бременност, наследственост и автоимунни заболявания.

1. Постоянна умора

Постоянното чувство на умора и липса на енергия е типичен признак на понижена функция на щитовидната жлеза. Ако умората я има налице от събуждането сутрин, въпреки осемте часа пълноценен сън, е добре да се извърши изследване на щитовидните хормони и TSH. Когато циркулиращите в кръвта щитовидни хормони са в ниска концентрация и те не достигат на клетките, мускулите не са в състояние да отговорят на сигнала за стартиране на режима бодърстване.

2. Чувствате се потиснати

Чувствате се слаби все едно сте в депресия, без да има причина за състоянието ви - без да сте под по-различно отпреди напрежение и стрес и без да ви се е случило някакво особено събитие. Нивата на щитовидните хормони са обвързани със синтеза на серотонин и съответно доброто ни настроение, така че е напълно логично при понижен тонус на целия организъм и недостиг на тези хормони серотонитът да е нисък и настроението вяло.

3. Изпитвате необяснима тревожност и страх

Тревожността, нервността, раздразнителността е типичен признак и на хипертиреоидизъм. Когато нивото на щитовидните хормони е над нормата, всички системи в организма получават сигнал да работят, в случая, екстремно. Метаболизмът се ускорява, организмът започва да функционира на бързи обороти, в резултат и на което се получава бързо изчерпване. Ако имате чувството, че просто не можете да се отпуснете и да си починете, изследването на щитовидните хормони няма да е излишно.

4. Умът ви, сякаш е отслабнал

При недоспиване или при напреднала възраст е разбираемо когнитивните ни способности да са отслабнали, но в по-млада възраст това е по-скоро признак на проблем. При повишена функция на щитовидната жлеза обикновено има проблем с концентрацията, такива хора трудно могат да ви изслушат, прескачат от тема на тема и и пр. При понижена - тъкмо обратното, сякаш паметта не функционира и мисленето е забавено. Жените често погрешно отдават подобно състояние на менопаузата, а трябва да го интерпретират като сигнал за консултация с ендокринолог.

5. Понижено либидо

При понижена функция на щитовидната жлеза се изпитва липса на желание за секс, подобно на липсата на тонус за каквато й да била друга дейност. Ако при ниско либидо се изброяват и други типични за хипофункция на щитовидната жлеза признаци, които сами по себе си също допринасят за него, трябва да се направи хормонално изследване.

6. Все ви е студено или топло

При понижена функция на щитовидната жлеза, метаболизмът е забавен, отделя се по-малко енергия, съответно и топлина, което и обяснява постоянното усещане за хлад.
В обратния случай, при хипертиреоидизъм организъм загрява заради ускорените процеси, от което на засегнатия му е топло и се поти.


7. Суха кожа и напукани нокти

При понижена функция на щитовидната жлеза и забавен метаболизъм кожата е недобре снабдена с влага, което я прави суха и податлива на инфекции и дразнене. При хипотиреоидизъм ноктите започват лесно да се напукват и стават набраздени.

8. Оредяване на косата, скъсяване на веждите

Подобни са и ефектите върху косата - тя става суха, лесно се накъсва и оредява. Освен това при ниско ниво на щитовидните хормони е засегнат цикълът на растеж на косата, като повече космени фоликули остават във фаза на покой, което е и причина за нейното видимо оредяване. Същият процес засяга и окосмяването на тялото и лицето. Например по тази причина веждите се скъсяват, губят част от дължината си от външната страна.
При хиперфункция на щитовидната жлеза се получава изтъняване на косъма, което също виждаме като оредяване на косата.

9. Повишен апетит и притъпени усещания за вкус

Когато щитовидните хормони са повишени и всички функции на организма са ускорени, логично е и енергията да се изчерпва и изпитва глад по-бързо. За разлика от други състояния обаче не се получава наддаване на тегло.
От друга страна, при понижена функция на щитовидната жлеза, без да се приемат допълнителни калории, се напълнява. Засегнати споделят, че усещанията им за вкус и аромати са притъпени.

10. Напълняване или отслабване

Напълняването винаги тревожи и може да се получи по ред причини - повечко похапване, намалена двигателна активност, стрес, менопауза и т.н. Но когато неусетно се заменят дрехите в гардероба с 2-3 по-голям размер, без промяна на хранителните навици и стила на живот, то консултацията със специалист не е излишна.
Понижената функция на щитовидната жлеза е свързана с наддаване. Същото се отнася и в обратния случай, при отслабване, което се получава пък при хипертиреоидизъм.

11. Болки в крайниците или мускулите

Ако си ударите малкото пръстче на крака или прекалите с натовареността във фитнеса ще изпитате болка, но тя ще отмине след известно време. Ако обаче се появи необяснима болка, изтръпване, скованост в крайниците, е възможно това да се дължи на хипотиреоидизъм. Ниският синтез на тиреоидни хормони води до увреждане на нервните клетки, които пренасят импулсите от мозъка и гръбначния мозък към тялото, в резултат на което и се появяват тези усещания.

12. Запек или диария

Ако досега стомахът ви е бил редовен и изведнъж се променят навиците ви, но не за ден два, не отхвърляйте вероятността, освен липсата на движение и достатъчно фибри, това да се дължи на понижена функция на щитовидната жлеза. Хипофункцията на щитовидната жлеза се отразява негативно и на перисталтиката. Според западни експерти това е един от най-честите признаци за настъпване на промени в дейността на жлезата при пациентите.
И обратно, при хипертиреоидизъм е много възможно да се оплаквате от неспокойни черва, чести позиви до тоалетна и диария.

13. Силно сърцебиене

Ако чувате сърцебиенето си, имате чувството, че сърцето ви ще изскочи без да упражнявате физическа дейност или да сте изпаднали в екстремни обстоятелства или усещате пулса си в гърлото, то е много вероятно щитовидните хормони да са в повече. Изследвайте ги. Аритмията е един от симптомите на хипертиреодизъм.


14. Висок холестерол

Ако холестеролът ви остава висок, въпреки че не прекалявате с мазните храни, храненето въобще, грижите се за физическата си активност или въпреки изписаните лекарства за понижаването му, може да се дължи на понижена функция на щитовидната жлеза. Липсата на терапия при хипотиреодизъм води до сърдечни проблеми, в това число уголемено сърце и сърдечна недостатъчност.

15. Високо артериално налягане

Независимо дали функцията на жлезата е повишена или понижена, когато дейността и е абнормна, има висок риск от хипертензия. При хипофункцията рискът е два-три пъти по-висок. Предполага се, че ниското ниво на щитовидни хормони се отразяват на сърдечния ритъм като го забавят, което се отразява на ефекта сърцето да изпомпва кръвта и еластичността на кръвоносните съдове. Високо кръвно се отчита и при хипертиреоидизъм.

16. Промени в менструалния цикъл


Признак на хипотиреодизъм е продължителният период на менструално кървене и силните маточни спазми тогава. Възможно е да се наблюдава скъсяване на менструалния цикъл и зачестяване на мензиса. В този случай има риск от развитие на анемия.
В другия случай, повишеното ниво на щитовидни хормони води до нередовен цикъл - периодът на менструацията се скъсява, тя става оскъдна.

17. Дрезгавина в гласа или бучка в гърлото

Промяната на гласа, както и усещането за притискане в гърлото, могат да се дължат на проблеми с щитовидната жлеза. По принцип подуването или неприятните усещания в близост до гръкляна трябва да се приемат за сигнал за преглед при специалист.

18. Промени в съня

Познавате се като ранобуден човек или никога не сте имали проблеми като безсъние. За съжаление, разстроената щитовидна жлеза афектира и съня. Ако въпреки почивката през нощта изпитвате силна потребност от още сън, ставате склонни да се успивате, ставате тежко, изпитвате сънливост през деня, то е много вероятно тази промяна да се дължи на хипотиреоидизъм.
И обратно, проблемите със заспиването са характерни при нейната усилена дейност. Напрежението и нервността, аритмията, които се изпитват в този случай затрудняват отпускането и съответно заспиването и могат да са причина за събужданията през нощта.

19. Инфертилитет / проблеми със зачеването

Както хипофункцията, така и хиперфункцията на щитовидната жлеза влияят на хормоналния фон, от който зависи менструалната цикличност, овулацията и отделянето на качествена яйцеклетка. В случай, че настъпването на бременност се забавя е желателно да проверите и здравето на щитовидната жлеза, в много случаи вторичният инфертилитет се дължи на диагностициран тиреоиден проблем.

* * *

Ако се оплаквате от един или повече от изброените признаци, е желателно да потърсите специалист ендокринолог за изясняване на състоянието ви. Практика е при такива случаи да се изследват FT3, FT4 и TSH. Според показателите им, ехографията на щитовидната жлеза и при необходимост на други изследвания, може да се назначи хормонозаместителна терапия. Имайте предвид, че докато се намери удачната доза на синтетичния хормон, ще са необходими няколко посещения при лекаря и изследвания. След като веднъж хипофункцията на щитовидната жлеза е станала факт състоянието е до живот и следва да се приеме, че заместителната терапия е до живот. Необходим е постоянен контрол на нивото на щитовидни хормони и евентуално корекция на приеманата доза, която се увеличава с течение на годините по малко. Смяна на дозата се налага и при преходите на топло към студено полугодие и обратно.
Имайте предвид и следното - все още лекарите и лабораториите не работят с уеднаквен стандарт за референти граници на тиреостимулиращия хормон TSH. Днес се приема, че при TSH по-високо от 2,5 щитовидната жлеза не работи изрядно и са възможни проблеми от репродуктивен характер. Неглижирането в този аспект води до нетретиране на съществуващ и задълбочаващ се проблем. В този смисъл препоръчително е да търсите специалист, който да има отношение към вас като пациент, а не само към лабораторните резултати, пише puls.bg.