България най-после спечели медал от световното първенство по вдигане на тежести, което се провежда във Вроцлав, Полша.

Иван Марков стана световен вицешампион в категория до 85 килограма като завърши с 381 килограма в двубоя. Той взе сребърен медал в двубоя, както и в изхвърлянето където вдигна 175 килограма и само личното тегло го остави след Апти Аукадов. В изтласкването вдигна 206 килограма, което го нареди на четвърто място в движението.

Световен шампион в категория до 85 килограма стана Апти Аукадов ОТ Русия с 387 килограма в двубоя (175 килограма в изхвърлянето и 212 килограма в изтласкването), а трети остана друг руснак - Артьом Окулов. Той също събра колкото Марков в двубоя - 381 килограма, но българският щангист се окичи със сребърния медал заради по-малкото си лично тегло.

Марков опита за злато в изтласкването и двубоя, но не успя да вдигне 212 кг.

Това е най-големият успех в кариерата на Марков, който завърши на пето място на Олимпиадата в Лондон, а тази година взе второто място и на европейското в Тирана.

Той донесе и първи медали на Световното първенство след двете шести места на Милка Манева и Ивайло Филев и едно осмо място на Асен Мурадов. Демир Демирев в категория до 77 кг пък записа нула в изтласкването.