100 деца от Целодневна детска градина "Валентина Терешкова" във варненския квартал Аспарухово са отървали почти сигурна смърт за минути, обяви директорът на общинската дирекция "Образование" във Варна Лилия Христова пред "Труд".

На 19 юни, за късмет, всички родители взели децата си от забавачката до 17:30 ч. Огромната приливна вълна в квартала е преминала между 18 и 18:30 ч., което означава, че те са се спасили на косъм.

"По принцип децата могат да стоят в общинските детски градини до 19 часа, и е цяло чудо, че абсолютно всички родители са ги взели в четвъртък рано. Кално-водната стихия е преминала буквално през основния корпус на градината", обясни Христова. Филиалът на "Валентина Терешкова", където има около 80 деца от ромски произход, изобщо не бил засегнат от наводненията, защото се намира в горната част на квартала. "Все още положението там е тежко, почти всичко е в огромна кал, и има високо ниво на подпочвени води. От ВМС изпратиха доброволци, които да помагат при изнасянето на калните маси", обясни шефката на образователната дирекция пред "Труд".

Всички училища и градини в района са понесли щети. Най-сериозно е положението в училищата "Христо Ботев", "Любен Каравелов", "Васил Априлов", "Иван Рилски" и "Стоян Михайловски". Почти навсякъде става въпрос за пропаднали покриви, на много места има разрушени фасади и наводнени приземни етажи.