Григор Димитров отпадна от силния турнир в зала в Базел с награден фонд 1,99 милиона евро. В мач от четвъртфиналите 22-ият в света загуби от легендата Роджър Федерер с 3:6, 6:7.

Мачът беше с особена стойност за българина, който сбъдна още една от мечтите си и най-после имаше възможност да се изправи срещу идола си.

А любопитното е, че срещата им беше не къде да е, а в родното място на Маестрото. Както е известно, само преди дни хасковлията спечели първата си титла, триумфирайки на АТP турнира в Стокхолм. Сега българинът сбъдна още една от мечтите си - да играе срещу Федерер.

Първи сет
Мачът започна отлично за Димитров, който спечели подаването си и поведе с 1:0. Във втория гейм хасковлията бе на път да пробие сервиса на Федерер, като особено атрактивен бе един негов страхотен ретур, с който направи 40:0. Швейцарецът, който е със 17 титли от “Големия шлем”, обаче се справи с трудната ситуация и изравни – 1:1. В следващия гейм Гришо си осигури преднина от 40:0 и пропусна първия геймбол, но при втория последва грешка от ретур за швейцареца и нашето момче поведе с 2:1.

Швейцарският ветеран беше безкомпромисен и изравни отново. В трети пореден гейм Гришо стигна до 40:0 и този път го взе на “нула”, за да излезе отново напред в резултата с 3:2. После пък Федерер стабилизира сервиса си и изравни по огледен начин. Роджър проби сервиса на българина и поведе с 4:3 след серия от дълги разигравания. С много класа и рутина швейцарецът взе подаването си направи задачата на Гришо изключително трудна. Димитров сервираше за оставане в сета. Нервите му не издържаха и той допусна две поредни двойни грешки. Страхотни изпълнения на съперника му изправиха на крака публиката в залата. След няколко равенства Роджър достигна до нова възможност за пробив с цената на сетбол. Федерер вдигна темпото, в последните няколко гейма намали до минимум непредизвиканите грешки и грабна сета с 6:3.

Втори сет
Димитров продължи да играе практически без първи сервис. Във втория гейм той най-сетне стабилизира първото си подаване и взе частта, след като сложи край на серията от пет поредни гейма за съперника си. Чак тогава Григор получи шанс да пробие сервиса на противника си, но не се справи с ретура и изпрати топката в мрежата. Точно тогава дойде изненадваща двойна грешка на Федерер, от която се възползва българина и поведе с 2:1.

Красивите отигравания продължиха и после, когато Григор затвърди пробива си и дръпна с 3:1 гейма. След два дълбоки ретура, предизвикали грешка за Федерер, българинът успя да достигне до 30:30, но не успя да стори нищо пред двата поредни аса швейцарецът намаля за 2:3.

Димитров затвори сервирането си в следващия гейм със своя пети ас в мача – 4:2. Федерер обаче бързо намали изоставането си, печелейки подаването си на “нула” за около минута време. Изключително оспорвана беше играта в осмия гейм, спечелен в крайна сметка от Гришо. Повел с комфортното 5:3 българинът с две точки от воле и от перфектен ретур поведе с 40:0, но Федерер се измъкна от ситуацията и изравни, а след това взе и гейма – 4:5.

В много решителен момент хасковлията допусна пробив и позволи на Федерер да изравни геймовете – 5:5. Роджър продължи с доминацията си на корта и обърна резултата на 6:5. Григор, изпуснал преди това три сетбола, трябваше да сервира за оставане в мача. Най-добрият ни тенисист се справи и докара нещата до тайбрек – 6:6. В тайбрека Федерер поведе набързо с 5:1, което предреши нещата и нямаше проблеми да затвори сета със 7:6, а с това и срещата.

Ако Гришо беше успял да поднесе голямата изненада за деня, отстранявайки 17-кратния шампион на турнири от “Шлема” пред родната му публика в Базел, щеше да си осигури 74 300 евро от наградния фонд и 180 точки за ранглистата. От тях би прибавил към актива си само половината, тъй като имаше да защитава 90 от миналогодишното си участие в турнира.

Първата ни ракета прекъсна страхотната си серия на седем поредни победи. При евентуален успех в опит да достигне до третия си АТР финал той щеше да се изправи срещу Вашек Поспишил, който се наложи със 7:6 (11), 6:4 над Иван Додиг. В мач от втория кръг на турнира в Базел 22-ият в света изнесе лекция на Александър Долгополов и с лекота го елиминира, надделявайки с категоричното 6:3, 6:2. Преди това би и Радек Щепанек с 6:3, 6:3.

През 2012 г. Григор също достигна 1/4-финалите в Базел, където загуби с два тайбрека срещу Пол-Анри Матийо (Фр). Сега българинът защити точките си от миналия сезон и със сигурност ще запази позиции около рекордното си 22-ро място в световната ранглиста.