Трима роми, единият от които непълнолетен са обвинени в грабеж, блудство и опит за незаконно проникване в чуждо имущество, стана ясно днес на пресконференция на плевенския окръжния прокурор Иво Радев и шефа на МВР-Плевен главен инспектор Йордан Каменов, съобщи Дарик.


На 19 юни в покрайнините на Плевен, момче и момиче - на 19 и на 24 години около 1:00 часа през нощта в лек автомобил "БМВ" си разменяли интимности като в този момент били нападнати от тримата роми и им е нанесен жесток побой. При това им били отнети мобилни телефони "Самсунг Галакси" и "Lg", и двата с активни СИМ карти, и сумата от 20 лева.


По време на побоя с момичето са били извършени и блудствени действия от един от тримата нападатели като в момента се работи и по версия за опит за отвличане на момичето.


Пострадалите успели да избягат и да се скрият в една от близките къщи. Нападателите ги последвали и опитали да проникнат и в къщата, но тогава бил подаден сигнал и екип полицаи е заловил извършителите.


И тримата - Христо П. - малолетен, който е бил най-активен при нападението, Нено Х. и Тодор М. са осъждани и по тази причина от прокуратурата са предложили, съдът да вземе най-тежките мерки.


Малолетният е осъждан за кражби, грабежи и общоопасни престъпления като дори в момента е в изпитателен по едната присъда. И тримата са роми от плевенската махала "Бала баир" - безработни и получаващи социални помощи.


Прокурор Пачевски обясни, че няма мотив за нападението, тримата са били пияни и агресивни и с пръти разбили обзорното и странично дясно стъкло на колата. Двама са влезли в автомобила през багажното отделение като са изкарали потърпевшите, които още в началото на побоя момчето и момичето са предложили да си дадат всички ценности, но въпреки това побоят е бил толкова тежък, че момчето е лежало пет дни в болница.


Шефът на ОД на МВР - Плевен Йордан Каменов обясни, че първоначално с други свои познати с автомобили, тримата се насочили от местността "Бала баир" край Плевен към село Буковлък за разчистване на неуредени стари семейни отношения. Тогава в полицията е постъпил сигнал за групата и екипи на Първо РУП са предотвратили инцидент между ромите.


Пътниците на една от тези три коли, при връщането си към Плевен са се натъкнали на младежите в автомобила. Събраните доказателства изясняват, че най-младият - на 17 години, е бил най-жесток. Един от съучастниците му е в условия на опасен рецидив и затова повдигнатото срещу него обвинение ще бъде лишаване от свобода от 5 до 15 години. За останалите двама наказанието според текстовете на закона е лишаване от свобода от 3 до 10 години.


За другите две престъпления - блудствени действия и проникване в чужд имот с разрушаване на здраво направени прегради, нападателите ги грози още по-тежка присъда.