Земетресение с магнитуд 7,6 стана край Североизточна Япония близо до авариралата атомна електроцентрала "Фукушима-1", от която продължава да изтича радиация, предаде Ройтерс, като се позова на Геоложкия институт на САЩ.

Епицентърът на силния трус, станал рано сутринта в събота местно време, е бил на около 370 километра източно от префектура Фукушима главния остров Хоншу.

За момента няма данни за пострадали хора и причинени материални щети, съобщи ИТАР-ТАСС. Няма и сведения за извънредна ситуация в АЕЦ "Фукушима-1".

Земетресението обаче е било усетено в почти цяла Япония, като е разлюляло сградите и е съборило мебели в столицата Токио.

Американският Тихоокеански център за предупреждение за цунами, базиран на Хавайските острови, съобщи, че няма опасност от разрушителни приливни вълни. Японската метеорологична агенция обаче издаде предупреждение за цунами от жълта степен. Това означава, че се очаква приливните вълни да бъдат с височина не повече от 1 метър.

Според японските сеизмолози земетресението е било с магнитуд 6,8. АЕЦ "Фукушима-1" претърпя авария, след като бе връхлетяна от огромни вълни цунами, предизвикани от разрушителния трус с магнитуд 9, който стана край Североизточна Япония на 11 март 2011 г.