Ветрове с ураганна сила от 130-145 км/ч и валежи до 30 л на кв. метър - това предупреждение за най-лошото време от близо 30 години насам бе отправено в петък следобед за почти половината територия на Великобритания.

Собствениците на автомобили са посъветвани да не пътуват, освен ако не е особено наложително, защото ще трябва да шофират в пороен дъжд и възможни наводнения.

Причината е мощна система, развиваща се над Атлантическия океан и набираща сила буквално за часове. Метеоролозите не изключват да се повторят условията на Голямата буря от 1987г. или поне бурята от 25 януари 1990г.

Сега бурята се очаква да се оформи в събота югозападно от Острова и да достигне южните брегове на Англия в неделя през нощта срещу понеделник. Възможно е ветровете да достигнат 12-та степен по скалата на Бофорт, което е равно на ураган. Необичайното този път е, че бурята се оформя толкова близо до британския бряг и може да връхлети сушата преди да е изгубила силата си.

Населението е предупредено също за спиране на тока, паднали дървета по пътищата, повредени сгради, отнесени покриви и спиране или забавяне на транспорта. Силни ветрове и дъждове вече се очакват над Лондон, Източна Англия и района на Бристол.

Трасето на бурята още е трудно да се предвиди и не е изключено тя да мине на юг от страната и да връхлети Северна Франция и Бенелюкс.

Голямата буря от 16 октомври 1987г. се оказва най-разрушителната за повече от 300 години. В нея загиват 18 души, щетите са за 1.5 млрд. паунда, повалени са около 15 милиона дървета, на много места е скъсана електропроводната мрежа и хиляди остават без ток. На моменти вятърът е духал с почти 200 км/ч.

В историята остават думите на метеоролога на Би Би Си Майкъл Фиш, който казва на зрителите часове преди бурята да връхлети: "Една жена се е обадила днес, да каже, че чула, че идва ураган. Е, ако ни гледа, да не се тревожи. Времето наистина ще е доста ветровито, но най-силните ветрове вероятно ще са далеч над Испания и във Франция."