Политическият завой на Сергей Станишев към Брюксел не е абдикация, а „полезен, прагматичен ход – и за БСП, и за европейското ляво”. Така новият председател на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов коментира пред Би Ти Ви изненадващото решение на Станишев да напусне българския парламент, за да направи европейския свое работно място.

„Нужна е по-активна роля на лидера на ПЕС. И двете реалности са динамични и сложни (политическата ситуация в България и ЕС – бел.ред), но ролята му в ПЕС е подчертана – в ход са преговорни процеси с ЕНП, предстои преструктуриране на ЕП и ЕК, а това е шанс за по-голямо представителство на БСП в Европа”, обясни червеният депутат.

Според Мерджанов, не било необходимо лидерът на БСП да стои на банката в парламента или на стола в „Позитано”, за да ръководи партията успешно. „Парламентарната група до голяма степен е самостоятелен орган със своя логика на решенията, които са колективни. А и все пак говорим за ограничен срок на това Народно събрание, така или иначе. Затова трябва да се поемат по-перспективни предизвикателства пред БСП”, каза още социалистът, предложен във вторник от Станишев за шеф на ПГ на червените.

На въпрос дали БСП обмисля разговори за коалиция с ГЕРБ след предсрочния вот, политикът от „Позитано” отговори положително. „В политиката са възможни всякакви конфигурации. Готови сме да скъсим дистанцията с ГЕРБ, готови сме да разговаряме с всички политически сили след бързи избори, в това число и ГЕРБ”.
Мерджанов подчерта, че на консултациите между политическите лидери в петък трябвало да се определи „времевият ресурс” за нови избори – така оставката на кабинета щяла да дойде след постигане на разбирателство между основните политически сили.

БСП очакват в петък ГЕРБ да се явят на консултациите, каза зам.-председателят на НС Мая Манолова коментира пред БНТ

По темата с решението на решението на лидера на БСП да стане евродепутат тя коментира, че Станишев е един от четиримата преговарящи за бъдещето на Европа и "това е влияние не само за БСП, а и за България". Тя допълни, че не е изненадана от решението на лидера, а о-скоро била изненадана от резултатите от евроизборите в България и в Европа. В началото на следващата седмица ще има Национален съвет на партията, който ще вземе публично решение за бъдещите ходове на БСП.

"Сергей Станишев излъга, защото първо каза, че няма да става евродепутат”, коментира в "Здравей, България” на Нова ТВ депутатът от "Коалиция за България” Страхил Ангелов. Той поясни, че не е изненадан от решението му, нито пък се чувства "изоставен и предаден” от негова страна.

"Не съм убеден, че БСП трябва да демонстрира такава всеядност и че сме готови за коалиции с всички.
По принцип аз също съм "за” политически диалог, защото България се намира в доста сложна ситуация. Но коалиционни формати на безпринципна основа не мисля, че е редно да се правят”, на мнение е Ангелов.

На въпрос кога според него трябва да са изборите, той коментира, че БСП няма в какво повече да убеждава българското общество. "За нас не беше изгодно избори час по-скоро. Може би за Станишев персонално е било добре, но не съм убеден, че за БСП щеше да е така”, допълни депутатът от КБ.