Антракс и нилска треска дебнат след наводненията в Североизточна България, алармира шефът на Центъра по заразни и паразитни болести д-р Тодор Кантарджиев. След пороите повърхностният слой на почвата е отнесен и в момента залежите на антраксни спори са напълно открити, съобщава „Телеграф“.
Те ще продължат да се развиват и при затопляне на времето ще се разнесат по новата растителност или оцелялата при проливните дъждове. В момента, в който животните започнат да ядат тревата заедно с корените, ще се заразят. Човек може да се разболее от ядене на заразено месо или чрез дишане на прах със съдържание на антраксни спори. Има и трети вариант – рани по ръцете или краката, в които да попаднат частици от заразената почва.

Според Кантарджиев, единственото решение е в момента внимателно да се наблюдават животните. При първите симптоми животното трябва да бъде убито.

Другата голяма опасност за Варна и Добрич в момента е нилската треска, пренасяна от комарите. Заради влажното време популациите на насекоми са станали огромни. Освен комари, по наводнените улици плъзнаха гигантски дъждовни червеи. Очаква се засилена популация и на гризачите. Почти два пъти са се увеличили и случаите на лаймска болест заради кърлежи.