Американският музикален изпълнител, текстописец, продуцент, танцьор, хореограф, актьор, бизнесмен. Но още и обвиняем в педофилия, и жертва на лекарска грешка, и променящият цвета на кожата си, и инвестиция, и спомен, и настояще. От всичко това остава музиката и ... успешният бизнес на "Майкъл Джексън" ООД, примерно.

Той е един от най-известните певци в света на комерсиалната музика, а албумът му Трилър (Thriller) от 1982 г. е продаден в над 110 милиона копия. И исторически рекорд по продажби на музикален албум.

Излязлата книга тези дни "Майкъл Джексън инкорпорейтид" 5 години след смъртта му (25 юни 2009 г.) на Зак Грийнбърг разказва интересни истории, които само могат да ни накарат да се замислим за отделянето на личността от облака, който я обгражда.

Грийнсбърг разказва как през последните години от живота си Ем Джей харчи огромни суми и взема заеми, за да плаща дълговете си, които достигат 500 милиона долара. Поради това Джексън беше принуден да тръгне на турне през 2009 г. След смъртта му една от първите инициативи на управителите на имуществото му беше да пуснат филма This Is It с кадри от последните репетиции, който донесе 200 милиона долара в световния бокс офис.

Освен това Сони и адвокатите на управителите на имуществото на Джексън подписаха договор за 200 милиона долара, предвиждащ издаването на седем албума за десет години. Подписани бяха и договори със Сирк дю Солей за спектакъла Michael Jackson the Immortal World Tour и за спектакъла в казино Мандалай Бей в Лас Вегас Michael Jackson One.

Миналия месец Джексън отново възкръсна на сцена на Музикалните награди на списание "Билборд" в Лас Вегас чрез холограма, която пя и танцува под звуците на A Slave to the Rhythm от 1991 г. През май тази година излезе албумът Xscape след Michael през 2010 г. Според Грийнбърг тези цифри са безпрецедентни. "Натрупани бяха над 700 милиона долара за пет години. През това време нито един жив артист не се е доближил до тази сума", коментира той. "Без да опитвам да разбера къде се крие духът на Краля на попа, едно нещо е сигурно – марката Майкъл Джексън е в добро състояние", пише Грийнбърг.

Майкъл е роден на 29 август 1958 г. в Гери, щата Индиана, САЩ. Умира на 25 юни 2009 г. в Ел Ей, щата Калифорния.

През юли 2009 г. в Англия е планирано турне с 50 концерта, за които билетите вече са разпродадени. Джексън умира само седмици преди началото на турнето. Спира сърцето му. Преди смъртта на Джексън са били предписани лекарствата пропофол и лоразепам. Личният му лекар е обвинен и признат за виновен в непредумишлено убийство.В затвора прекарва две години от четиригодишната си присъда.

Смъртта на Майкъл Джексън предизвиква международна вълна на скръб. Той е женен два пъти и има 3 деца — една дъщеря и двама сина.

Но за почитателите на музиката на Джексън ще остане да звучи невероятната енергия на музиката и танца, огромното сценично присъствие именно на Майкъл Джексън, а не на образа му. Новаторство в клиповете, новаторство в ефекта … и още много неща, които правят Краля на попа безсмъртен всъщност.