"Компютри" и "технологии" ще бъдат ключовите думи, които ще съберат в два поредни дни учени от 35 държави в Русенския университет. Началото ще бъде дадено в четвъртък, когато от 9.30 ч ще започне първата среща на европейската тематична мрежа "Бъдещото образование и обучение по компютинг. Как да помагаме на ученето по всяко време и всяко място". В мрежата са включени 67 университета и фирми, а координатор на европейския консорциум е Русенският университет. Темата на проекта е в пълен синхрон с инициативата на Европейската комисия за отваряне на образователната система чрез използването на компютър, лаптоп, таблет или смартфон.
В същия ден от 16 ч в зала "Сименс" своята 40-та годишнина ще отбележи най-голямата катедра в университетa - по Компютърни системи и технологии.
Международната научна конференция по компютърни системи и технологии "CompSysTech'14" ще бъде открита официално в петък от 9.30 ч и на нея ще се чуят пленарните доклади на проф.Вирджинио Кантони от университета в Павия, Италия, проф.Атанас Раденски от университета Чапман, САЩ, и проф.Ханну Яаакола от университета в Тампере, Финландия, и др. Учени от различни страни ще изнесат над 50 доклада в 8 секции, като най-интересните от тях ще бъдат наградени с кристалния приз The best paper.