Въпреки проливните валежи в страната, зърнена криза няма да има и хлябът няма да поскъпне. Това е заключението на Консултативния съвет по зърното, предаде БНР.

Марияна Кукушева, председател на Консултативния съвет по зърното заяви: "Бързам веднага да уточня, за да няма сензации и изпращане на тревожни послания към българския народ.

В зърнопроизводството на България в момента няма никаква трагедия.

В момента зърнопроизводството на България очаква реколта около 4 и 7 млн. тона. Същата реколта очаквахме миналата година по това време".
357 хил. декара са засегнатите от валежите площи. Най-много са те във Враца, Видин и Монтана като напълно пропадналите площи, от които няма да се прибере никаква реколта до момента, са 59 хил. декара.

Това обаче включва не само зърнени, но и зеленчукови култури, уточни министър Греков.

За пропадналите площи стопаните ще получат от държавата като компенсация 80% от направените разходи, но това ще се случи едва след 1 септември,
защото държавата все още не е изплатила компенсации за миналогодишните щети.

По информация на Греков в бюджета има заделени 4 млн. и 300 хил. лева за щетите от миналата година, ако останат, ще бъдат разплатени и за тази, а МС ще трябва да гласува допълнителен бюджет за компенсации на сегашните поражения.

От гледна точка на зърнопроизводителите се очаква нелека жътва, по-висока себестойност на зърното и по-ниски цени заради световните пазари.
Единственото, от което се опасяват фермерите, е картелно споразумение между търговците на зърно, които да свалят допълнително цените.