Изпращането на хора на Марс е една от главните цели на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) и в момента тя усилено разработва различни технологии, насочени към реализирането на тази цел, съобщава Space.com. Сред тях е и нова линия от космически костюми, наречена Z.

Астронавтите на агенцията, намиращи се на борда на Международната космическа станция (МКС), обличат тежкия скафандър, наречен Extravehicular Mobility Unit (EMU), когато трябва да излязат в открития Космос.

Съоръжението е доказало ефективността си, но функционалността му е твърде ограничена при условия на микрогравитация. “Този скафандър е много, много неподходящ за ходене”, казва инженерът от NASA Ейми Рос, която проектира космически костюми.

Скафандрите от линията Z от своя страна са разработени да бъдат по-гъвкави и с по-широк диапазон от приложения, включително придвижване по повърхността на Марс и други планети.

“Опитваме се да съчетаем както подобрени възможности за работа при безтегловност, така и за работа на повърхността на небесно тяло”, обяснява Рос.

Нови носещи пръстени в областта на раменете, талията, таза, горната част на краката и глезените позволява по-активно движение и по-прецизно позициониране на краката. EMU, например, има горна и долна части, които се обличат поотделно и след това се свързват в зоната на талията, а в скафандрите от серията Z астронавтите влизат през процеп от задната му страна.

Първият скафандър от серията - Z-1 беше завършен през 2011 година и беше определен от списание Time за една от най-добрите иновации през 2012.

Z-2, който включва някои подобрения ще бъде готов за тестове през ноември. Нито Z-1, нито Z-2 или наследникът му Z-3 обаче ще бъдат костюмите, носени от първите хора, които ще стъпят на Червената планета. Те са прототипи, даващи възможност за експерименти, които да съберат познания за създаването на скафандър за мисията до Марс.