Ръкописен текст на легендарната песен "Like a Rolling Stone" на американския музикант Боб Дилън ще бъде продаден на търг в Ню Йорк, съобщиха АР. Наддаването ще се състои в рамките на търга "Историята на рока от Пресли до пънка", организиран от аукционна къща "Сотбис".

От там очакват да получат за черновата между 1 и 2 милиона долара. Ако сумата бъде дадена, ще бъде поставен рекорд за чернова на рок композиция. Сегашният принадлежи на песента "A Day in the Life" на групата "Бийтълс". Тя бе купена през 2010 година за 1,2 милиона долара.

От аукционната къща предвиждат да продадат 6 ръкописни страници на Дилън, на които освен черновата на "Like a Rolling Stone" се съдържа и композицията "A Hard Rains a-Gonna Fall". Вторият текст се оценява на 400 000 - 600 000 долара.

Песента "Like a Rolling Stone" е записана през 1965 г. и се смята за знакова за творчеството на Боб Дилън, който тогава е само на 24 години. Благодарение на нея американският музикант се превръща в рок звезда. Черновата на "Like a Rolling Stone" е написана с молив върху 4 страници от листове на хотел. В нея има корекции, допълнения, бележки и драсканици.