С пищно тържество официално бе открита модернизираната пивоварна "Леденика" в Мездра. През миналата година фалиралият преди три години завод бе закупен от ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев чрез фирмата му "Литекс комерс". Лентата на изцяло обновената пивоварна преряза нейният управител Владислав Цветков, който обеща, че любимата на много хора бира отново ще присъства на трапезата им във всички кътчета на страната.

Прочутата някога бира "Леденика" вече се изработва по нов начин чрез иновативна белгийска технология, която е въведена за първи път в България. Тя позволява по-качествена обработка на пивото, а нововъведението е така нареченият майш филтър, който позволява производството на 12 варки на ден, на всеки 2 вместо на 4 часа, което автоматично вдига капацитета на фабриката.

Изработена е и нова система за загряване. Всичко вече се прави с помощта на компютър, който пази тайната рецепта на бирата. Изцяло реновирана е и технологичната линия, която позволява пълненето на 15 000 бутилки на час и работи с по-малка загуба на материал. Другата линия за пластмасови разфасовки от 2 литра също е по нова технология, а на нея се пълнят по 8 000 бутилки за час. Производственият цикъл е напълно затворен и от пълненето на бутилката до опаковането на палетата всичко се прави чрез автоматизирана технология и с минимално количество човешка намеса.

"Поехме завода в напълно окаяно състояние и изцяло амортизиран, каза управителят Владислав Цветков. - Инвестицията за новото оборудване и ремонта на съществуващата база е за повече от 25 млн. лв."

В момента в мездренския завод на "Леденика" работят 110 души, а общо в компанията са наети 150 работници и служители. Капацитетът на фабриката е 400 000 хектолитра пиво на година, като след втория етап на ремонта се очаква да се увеличи до 800 000 литра и след като започне производството и на марката "Варна".