Amazon, като Facebook, строи град в града, блестящ утопичен корпоративен кампус в район на Сиатъл, известен като Съюза на южното езеро (South Lake Union), където е доскоро е имало само сиви складове, пише Quarz. Благодарение на една точка в последния финасов отчет на компанията, вече се знае каква сума е похарчена за проектирането и строителството за последните 12 месеца, които са само скромно начало – 1.4 милиарда долара.
Amazon може да си позволи този разход, тъй като се справя добре и току що надхвърли очакванията на инвеститорите за приходите си, които са 17.09 милиарда долара за изминалото тримесечие, което е 24 процента увеличение в сравнение с предишната година. Стратегията на Amazon обаче е да харчи много преди още да е заработила парите – за последния период компанията е на минус с 41 милиона долара.
Amazon има около 15 000 служители в Сиатъл, най-вече инженери, натоварен с изграждането и поддържането на огроманта ИТ инфраструктура, която се дава и под наем на много други интернет компании. В момента Amazon е решена да построи комплекс, които дава възможност на служителите й да живеят близо до работното си място и да ходят или карат колело. Мащабите на инвестициите подсказват, че комлексът ще се превърне в нов вид корпоративен град.