Видях се и говорих с Петър Курумбашев, след като реших да поема към Европейския парламент. Двамата се разбрахме и той прие доводите ми. Това обяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференцията след края на заседанието на Изпълнителното бюро на партията.
„Курумбашев се отнесе с разбиране. Много пъти съм казвал, че нямах намерение да влизам в Европейския парламент, но политическата ситуация в момента и предстоящите разговори с ЕНП налагат в този момент да бъда в Брюксел. Много е динамична средата и много разговори трябва да се водят. Петър се отнесе с разбиране към всичко това. Все пак и той е наясно, че няма нищо сигурно при едни избори”, каза Станишев.

Както е известно, с решението си да стане евродепутат Сергей Станишев измести Петър Курумбашев и му отне възможността да пътува до Брюксел. Курумбашев бе четвърти в листата, но "синдромът 15/15" Момчил Неков го извади от играта.     

Попитан защо не е изразил ясно позиция за трагедията във Варна, а в същото време е отговарял дали има замък в Швейцария, Станишев каза: „БСП реагира незабавно на трагедията във Варна. Наши представители бяха на място. Наши активисти се включиха веднага да помагат. Думите трудно могат да помогнат в такъв момент, а БСП действа. Дадохме и 30 000 лева, но това не е толкова важно. Нямаше как да не реагирам за Швейцария, защото в последните години аз и семейството ми сме подложени на целенасочена черна кампания, изтъкана от лъжи. Ще търся отговорност в съда от всеки, който си позволява с лека ръка да пише неистини за мен и семейството ми.”

Нямам никакви властови амбиции. Много пъти съм можел да реализирам мое развитие в различни посоки и да си живея моя живот. Така лидерът на БСП Сергей Станишев отговори на журналистически въпрос относно намерението му да стане европейски комисар. 

Отпадналият и от българското Народно събрание, и от Европарламента Петър Курумбашев, проговори. След като цяла сутрин не отговаряше на журналистическите настоявания за коментар на решението Сергей Станишев да отиде в Брюксел, вече бившият червен депутат разпрати официална позиция чрез пресцентъра на БСП.
"В проведените избори "Коалиция за България" спечели 4 места в Европарламента, а след отчитането на преференциите аз съм на 5-о място в листата. Законът трябва да се уважава, както и правото на всеки избран да заеме отреденото му от избирателите място. Желая успех на нашите представители в Европарламента и нека да бъдат достойни представители на България там!, заявява Курумбашев.