Ние ще подкрепим Мария като вероятно ще я настаним в кризисен център или в център от семеен тип, каза Яна Канева, директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане"-Стара Загора пред кореспондента на БГНЕС в града.

На по-късен етап ще се предприемат мерки за закрила на детето и вероятно то ще бъде дадено в приемно семейство. Ние започнахме по най-бързия начин проверка, изследва се родителския капацитет, цялата семейна обстановка, увери Канева. По думите й след обстоен анализ ще се предприемат мерките за закрила.

"Русият ангел" е прозвището, с което малкото момиче стана известно не само у нас и в съседна Гърция, но и в цяла Европа, където нейната необичайна история прикова вниманието на хората.

В ромския квартал на град Николаево настана истинска паника, след като стана ясно, че снимките на Мария от Гърция са на детето на Сашка и Атанас Русев от техния квартал. Семейството живее изключително бедно в една стая. Братът на Мария – Исус разказа, че майка му казала, че когато са били в Гърция, не са имали пари с какво да се приберат и затова оставили Мария. Според единия от съседите, тя споделила, че е получила 500 лева за това. Но според други, не е вземала пари за детето. Родителите бяха разпитани в районното управление на МВР в Гурково.

Пред БГНЕС майката призна, че е оставила Мария в Гърция, "защото нямала храна, нямала работа... да я гледа". Тя добави: "Подарихме детето, без пари. Не съм взела пари. Нямаше с какво да го храня".

Но също така майката призна, че "не знае дали е моя или не". Майката добави, че това дете прилича на това, което са изоставили в Гърция. "Прилича, но откъде да знам дали е моя или не". След като го е видяла снощи по телевизията, тя "не е яла и е болна".

БГНЕС припомня, че русото дете със зелени очи на възраст между 4 и 6 години беше открито миналата сряда при рутинна проверка на полицията в ромски катун в гръцкия град Фарсала, близо до Лариса. Момиченцето живеело с обвиненото семейство /39-годишен мъж и 40-годишна жена/, но след ДНК тест се оказа, че ромите нямат с никаква роднинска връзка с него.

Гръцкото правосъдие обвини и арестува ромското семейство за "отвличане". В показанията си пред съдия-следовател в Лариса мъжът казал, че детето им било предадено веднага след раждането от български ром и майката на детето, също ромка. Извън съда около 30 души от ромската общност чакаха няколко часа решението на съдиите, без да направят изявления

След като в петък полицията разпространи снимка на момиченцето, асоциацията за закрила на детето "Детска усмивка", на която властите повериха момиченцето, регистрира огромен брой телефонни обаждания и имейли. "В неделя вечер бяхме получили 8000 телефонни обаждания и хиляди имейли", заяви Панайотис Пардарис от ръководството на асоциацията. На сайта й са регистрирани над 200 000 посещения, а на адреса й във Фейсбук – около половин милион, уточни той. "Обаждат се или семейства с изчезнало дете, или лица, които нямат връзка с тях. Ние ще предоставим тези данни на полицията", добави Пардарис. Гръцки родители на изчезнали деца също са дали на властите резултати от ДНК тестове, за да бъдат сравнение с ДНК на детето, посочва местният печат.

Гръцката полиция предприе мащабно разследване, за да изясни случая, включително разгледа случаите на трафик на деца от съседни страни, сред които и България.