Въпроси за оставки, за предсрочни избори са в правомощията на парламентарно представените партии. Те не могат да се решават от изпълнителната власт, когато премиерът няма своя политическа партия.

Това каза министър-председателят Пламен Орешарски на среща с представители на граждански и неправителствени организации, цитиран от Агенция "Фокус".
"Искам да благодаря за положителните оценки за работата на кабинета. Вслушах се и в критиките.
Всеки кабинет, всяко правителството, за да работи се нуждае от парламентарна подкрепа, защото такъв е механизмът.
Без парламентарна подкрепа не можете да направите нищо", подчерта Орешарски.
"Не бива напълно да лишаваме партиите от субсидии, защото те намират друг източник на финансиране. Практиката от 90-те показваше, че резултатите бяха още по-зле тогава", заяви премиерът.

Във връзка със ситуацията в Корпоративна търговска банка, Пламен Орешарски каза: „Под такава угроза може да падне всяка банка. Задачата на квесторите е да оценят активите и да преценят дали тази банка е декапитализирана или не.

Това сигурно ще отнеме поне седмица. Ще изпълним ангажиментите си на 21 юли банката да бъде отворена. Банковата система се регулира и надзирава от БНБ. Ние активно я подкрепяме в нейните усилия да реши този въпрос”.

Част от участниците в срещата с премиера заявиха, че не искат оставката на правителството.
"Вие трябва да продължите да работите за да изпълните ангажиментите си към гражданското общество",
заяви Спас Колев от движение "Свободни, можещи силни" като се обърна към премиера Орешарски. Ние искаме да наложите на лидерите на партиите този път да се вслушат в нас, а не да правят тяснопартийни сметки, каза още Спас Колев.

Вие нямате право да си подавате оставката защото близо един милион души ви подкрепиха с подписка, завиха участници в срещата.
Божидар Томалевски от "Другата България" предложи парламентарно представените партии да се разделят от партийната  субсидия и да я дадат на пострадалите от наводнение миналата седмица жители на варненския квартал "Аспарухово".

На реплика от участниците в срещата "до кога вие ще бъдете министър председател, на нас не ни е известно", Пламен Орешарски отговори "и на мен".