До края на седмицата, един от символите на Бургас - мостът, ще бъде отворен почти изцяло.

Предстои да се освободи достъпът до втория етаж на съоръжението, където са сложени и пейки. Преди ремонта, този участък беше забранен, въпреки че много ентусиасти скачаха от там във водата. Затворено ще остане лявото отклонение със стълбите към пристана, там трябва да се монтира подемника за хора с увреждания.

Конструкцията на моста е укрепена 50 години след първоначалния монтаж. Върху нея е наредена нова настилка от клинкерни гранитни плочи, които са устойчиви на атмосферните условия и с много дълъг живот. Подменени са перилата, като са добавени ръкохватки от буков материал. Терасите за наблюдение и риболов са разширени. В топлите есенни дни, те се оказват недостатъчни за любителите рибари, превъзхождащи по брой влюбените двойки по моста. Рибарите вадят основно попчета и илария, но не са рядкост и големи заргани. По-завистливите обаче смятат, че змиеподобната риба "се е объркала", за да стигне до съоръжението.

Ремонтът на моста бе включен в проекта за реставрация на остров "Св. Анастасия" по ОП "Регионално развитие". В челото на съоръжението е вградена ивица от червен гранит, която изписва VIA PONTICA. Бургас, заедно с трите езера и морското крайбрежие са важна част от миграционния път на птиците.