БСП ще изпрати още днес официална покана до парламентарните сили за политически консултации, които да се проведат в петък, обяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция след заседание на висшето ръководство на социалистите. След Консултативния съвет по национална сигурност в понеделник стана ясно, че консултации ще има днес, но те няма да се състоят.

Станишев каза още, че теми на консултациите ще бъдат предсрочните избори, задачите на Народното събрание и ролята евентуално на служебния кабинет, начинът на номиниране на еврокомисар, политическата и социална ситуация в страната.

Станишев заяви подкрепа за ръководството на БНБ във връзка със случая с КТБ.

Там ситуацията се разви бурно и динамично, коментира Станишев.

По повод решението си да стане евродепутат в току-що избрания Европарламен той каза: "Новата роля, в която влизам е продиктувана от новата ситуация в Европа и страната след изборите".

"Има две основни причини за това мое решение. Едната е за допълнителните отговорности и ангажименти, с които съм натоварен на европейско ниво. Те са функция на позицията ми като лидер на ПЕС. Те са вследствие и на новата роля, с която съм натоварен с Мартин Шулц за хода на политическите разговори между ПЕС и ЕНП за нова управляваща коалиция в ЕП", каза Станишев.
"Всичко това е огромна чест за мен и признание и възможност за моята партия БСП чрез мен да играят важна роля на европейско ниво. Това е възможност за България да участва в този процес във формирането на европейските институции в ЕП и определянето на следващото развитите на ЕС. Получих писмо от Шулц в този дух той изявява желанието да работим още по-тясно, защото този процес изисква много усилия. Това налага моето активно присъствие в работата на ЕП", каза още Станишев.

Той съобщи, че ще предложа Атанас Мерджанов за председател на ПГ на "Коалиция за България". Той има достатъчно професионален опит и диалогичност, за да се справи с тази отговорност, посочи лидерът на БСП.