Твърде е възможно в бъдеще олимпийските игри да бъдат удължени с една седмица.

14 работни групи подготвят в момента основните предложения, които да бъдат представени на управата на МОК като базисни в изпълнение на Програма 2020.

Тя бе обявена като ключова в стратегията на новия президент Томас Бах, като ще бъде обсъждана в детайли и представена за одобрение по време на Извънредната сесия на МОК от 6 до 14 декември тази година в Монако.

Една от точките е твърде деликатна – възрастовата граница за хората, заемащи ръководни постове в МОК. Томас Бах има идея да удължи този лимит до 75 годишна възраст, с мотива, че активният период на човека непрекъснато се увеличава. В момента възрастовата граница за членовете на МОК е 70 години, с изключение на приетите между 1966 и 1999 г., които следва да напуснат организацията на 80 г. Президентът на МОК обаче иска да чуе колкото се може повече мнения, преди да предложи някакво решение за промяна.

Друга идея е удължаване времетраенето на летните олимпийски игри от две на три седмици. В момента олимпиадите са с продължителност 17 дни, но се предлага да станат с 24. Предложението има няколко позитивни основания: по-добра ротация на спортистите в олимпийското село и възможност спортовете да се увеличат от 28 на 30 без драми и проблеми. Важно е как медиите ще приемат тази идея и най-вече тези, които осигуряват най-много финанси за тв и интернет права. Ако имащият основна роля в това отношение американски телевизионен гигант NBC е на същото мнение, радикалните промени в продължителността на Игрите е твърде вероятно да се случат.

Съществува предложение да бъдат възстановени визитите в градовете кандидати за домакини на олимпийски игри. След скандала "Солт Лейк Сити" МОК въведе строги рестрикции за подобни посещения от страна на отделни членове на МОК. Сега Томас Бах е склонен да преразгледа това решение.

Мерките предвиждат и засилване ролята на континенталните първенства. По-голямата им ангажираност като квалификационни турнири ще спомогне повече спортисти да се докоснат до олимпийските ценности. Това би съдействало също така за по-лесното и бързо приемане на нови дисциплини в олимпийската програма, които могат да минават своите тестове в регионалните шампионати.

МОК изрично подчертава, че това са само идеи, които в момента се проучват от работни групи. Всяка една промяна ще се предприема само след внимателно проучване, задълбочени консултации и в тясно сътрудничество с международните спортни федерации.