След две години разследване италианската полиция арестува 95 души от мафията в западната част на гр. Палермо, съобщава Уърлд бюлетин.

Задържаните са заподозрени в изнудване, наркотрафик и пране на пари. По време на разследването на полицията се е удало да разкрие извършителя на убийството на американски полицай от италиански произход, извършено преди един век.

Арести с такъв мащаб не е имало от доста години, каза пред медиите полк. Калоджеро Скибета от финансовата полиция. Според думите му чрез акцията са били затрити две мафиотски фамилии. През последните няколко години полиция и прокуратура нанесоха сериозни удари на сицилианската мафия, докато калабрийската ндрангета набра сила и се превърна в голям незаконен вносител на кокаин.

В материалите по делото, събрани в 872 страници, има и стенограма от подслушан разговор между двама сравнително млади мафиоти, който бил записан в колата на единия от поставен там микрофон. Доменико Палацото казва, че неговата фмилия отбелязала с тържество 100-годишнината от убийството през 1909 г. на нюйорския полицай от италиански произход лейтенант Джузепе "Джо" Петросино. Той пристигнал в Сицилия да разследва мафията, тогава известна под наименованието "Черната ръка" в Ню Йорк и бил застрелян на площад в Палермо веднага след пристигането си. "Чичото на баща ми, Паоло Палацото ... беше първият човек, убил полицай в Палермо...Джо Петросино, американско ченге", казал в колата си 33-годишния Палацото. Убийството било извършено по заповед на дон Вито Феро, твърди праплеменникът на убиеца.

Полк. Скибета коментира, че младите мафиоти гледат на престъпленията на своите предшественици като на почетна значка.