САЩ са предупредили чужди разузнавателни служби, че притежаваните от Едуард Сноудън документи съдържат детайли как те са сътрудничили на Вашингтон при събирането на информация за страни като Иран, Китай и Русия, пише в. "Вашингтон пост".

В един от споменатите случаи става дума за начина, по който натовска страна е осигурявала специфична информация за Русия, която е дала ценни данни, използвани от американските ВВС и ВМС. "Ако руснаците знаеха за начина на събиране на информация, за тях нямаше да представлява проблем да предприемат съответните мерки срещу него", казал пред вестника високопоставен служител на американското правителство. В някои от документите имало данни за сътрудничество на страни, които официално дори не са съюзници на САЩ, но са помагали на американските шпиони. Процесът за предупреждаване на "приятелските" правителства столица след столица бил деликатен, доколкото една част от служителите може и да са били запознати с шпионската дейност, но други – като тези във външните министерства – да са били в неведение. И ако документите, които са в Сноудън, бъдат огласени, могат да бъдат провалени действащи и в момента операции. Мисията за предупреждаване на приятелските на САЩ разузнавателни служби била поверена на кабинета на директора на националното разузнаване. От службата на Джеймс Клапър отказали коментар по въпроса.

Според анонимен източник на "Вашингтон пост" Сноудън е изтеглил около 30 000 документа от секретната мрежа на разузнавателната служба на Пентагона, която обслужва шпионските служби на пехотата, ВВС, ВМС и Корпуса на морската пехота. Бившият служител на ЦРУ, впоследствие работил по договор за американската Агенция за национална сигурност /АНС/, е получил достъп до материалите през Обединената световна разузнавателна комуникационна система /Joint Worldwide Intelligence Communications System – JWICS/. Материалите на практика нямат връзка с дейността на АНС, а по-скоро със стандартни разузнавателни операции за придобиване на информация за военния потенциал на други държави, вкл. оръжейните им системи – ракети, бойни кораби, авиация. Източниците на "Вашингтон пост" са на мнение, че макар Сноудън да се е сдобил с огромно количество документи, той не е споделил голяма част от тях с журналистите. Освен това получилият временно убежище в Москва беглец изрично заяви пред бившия сътрудник на АНС Томас Дрейк, че не желае да нанася вреди на оправдани операции на разузнаването или свързани с националната сигурност. Дрейк посети Сноудън в Москва в началото на октомври. Беглецът заяви в онлайн интервю за в. "Ню Йорк таймс" миналата седмица, че в Русия не е донесъл нито един документ. Пред Дрейк той подчертал, че е научил урока от изтичането на информация в Уикилийкс и не е предал на тази организация нито един документ.

Въпреки това експерти от военната разузнавателна общност на САЩ са притеснени, тъй като не могат да определят с точност до какви тайни точно се е добрал Сноудън:"Изглежда той е теглил материали слепешком, не за конкретни операции", казва неназован служител.

За американските шпиони големият проблем е не само в евентуалното компрометиране на операция, но и в изчезването на доверието в партньорите им чужбина – правителства или правителствени организации.