Ще търсим подкрепа от Гърция за ускоряване на подписването на спогодбата за реадмисия с Турция. Съвпадат позициите ни във връзка с това, че е необходимо да се окаже политически натиск на страните, от които идват бежанците, за да ги прибират обратно, затова ще активизираме контактите с посолствата на наша територия.

Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев в кулоарите на парламента. Йовчев съобщи, че България има потвърждение от гръцка страна, че ще активизират работата по изграждане на тристранния център с Турция на Капитан Андреево, който ще подпомогне много комуникацията и взаимодействието, когато групи наближават границата. Ще усилим патрулите там, уточни Йовчев. Работим много активно по това да има двустранни разговори със страни, които са готови да приемат бежанци. На наша територия трябва да осигурим нормални условия в местата за настаняване и трябва да осигурим сигурност. Преминаваме към затворен тип места за наставане и в момента работна група разработва нормативните промени, за да може това да се случи, имаме решение, следващата седмица вероятно ще има решение на Министерски съвет, добави вътрешният министър.

Йовчев беше категоричен, че няма планове в Казанлък да се настаняват бежанци. По отношение на затварянето на школата в Казанлък, министърът обясни, че първо ще се направи анализ на това каква да бъде реформата в Академията на МВР и тогава ще се вземе решение и за школата в Казанлък.

Помолен да обясни реакцията си по отношение на президента и свикването на КСНС, Йовчев заяви: "Надявам се да се осъзнае сериозността на проблема с бежанците и че той може да бъде решен единствено с отговорно поведение и силите на всички институции". Йовчев обясни, че няма лоши отношения с президента. Много нормални и бих казал много добри са ни отношенията, заяви вътрешният министър, който допреди няколко месеца беше част от кабинета на държавния глава.

Йовчев разказа, че е получил предложението да стане министър на вътрешните работи три дни преди да бъде обявен кабинетът. Изоставих планове, които смятах да реализирам, но ще ги реализирам след това, обясни вътрешният министър.

Трудно бих могъл да се ангажирам с конкретна дата, на която България може да влезе в Шенген, но ние не само сме изпълнили техническите изисквания, но на практика показваме, че съвсем успешно и надеждно защитаваме външните граници на ЕС, нямаме очаквания това веднага да стане, коментира министър Йовчев.