Въпреки лошото време и обилните дъждове, които ни сполетяха в последно време, лятото все пак е тук, а с това идва и времето за почивка. Финансовите проблемите обаче продължават да оказват влияние върху избора на хората къде да прекарат ваканцията си.

44,1% от участниците в последната анкета на Econ.bg, в която попитахме читателите си дали са решили къде ще почиват през това лято, отговарят, че не плануват ваканция, тъй като не разполагат с достатъчно парични средства. Сред хората, които ще почиват пък, по-голямата част ще заложат на родното Черноморие – общо 27,3%. По-голямата част от тях обаче – 14,9%, все още не са избрали конкретното място и ще направят резервация в последния момент. 12,4% от анкетираните вече са предплатили ваканцията, сочат резултатите от нашето допитване.

На чуждестранните курорти ще заложат 23,4% от участниците. Според тях почивката в други държави излиза по-изгодно, отколкото у нас. Едва 5,3% пък все още се колебаят дали да заложат на море или на планина.

Темата за почивките през лятото е още по-актуална в последните дни, имайки предвид наводненията, които заляха северното ни Черноморие в края на миналата седмица. Според зам.-министъра на туризма Бранимир Ботев обаче се очаква силна година за бранша и природните бедствия няма да доведат до отлив на почиващи.