Руският президент Владимир Путин предложи на Съвета на Федерацията, горната камара на парламента, да отмени постановлението за използване на въоръжените сили на територията на Украйна, съобщи неговият прессекретар Дмитрий Песков, цитиран от световните агенции.

"Във връзка с тристранните преговори /за преодоляване на ситуацията в Източна Украйна/ държавният глава внесе в СФ предложение да се отмени това постановление от 1 март 2014 г.", посочи говорителят. По неговите думи днес преди да отлети за официално посещение във Виена, президентът връчи на председателката на СФ Валентина Матвиенко писмо в този смисъл.

Въпросното постановление позволяваше на президента "да използва въоръжените сили на РФ на територията на Украйна до нормализирането на обществено-политическата обстановка в тази страна. То беше прието след обръщение на президента в интерес на сигурността на руските граждани и на личния състав на армията, дислоциран в автономна република Крим в съответствие с чл. 1 от конституцията на Руската федерация.