Програмен кабинет в рамките на този парламент с експерти, които да бъдат предложени от ГЕРБ и БСП. Тази неофициална новина бе лансирана от депутати днес, след като се разбра, че няма да има консултации за насрочване на дата на изборите. Стратегията на лидери от „Позитано” била чрез подобен експертен кабинет да „помогнат” на ДПС да почине от властта и да се стабилизира държавата.

Пред "24 часа" Бойко Борисов изясни лично позицията си.

- Г-н Борисов, защо няма консултации за насрочване на дата на изборите днес, в парламента?

- Колкото вие знаете, толкова и аз съм информиран

- Верен ли е политическият слух, че се готви правителство между ГЕРБ и БСП в рамките на мандата на това Народно събрание?

- Абсолютна спекулация! БСП, ДПС и „Атака” безпардонно и брутално нарушиха споразумението, което политическите сили постигнаха в четвъртък, при президента Плевнелиев. И вместо да направим плавен преход в тежка за държавата ситуация и да насрочим избори, те започнаха да си приемат Закона за МВР, избраха си генерален секретар на ООН, назначават нови министри, свалят и качват нови зам.-министри. Освен това подписват в енергетиката договори за 20 години напред.

- ГЕРБ иска избори, нали? Коя е датата, за която вие настоявате?

- Аз съм готов за консултации за всяка дата, за която политическите сили се договорят. При президента обсъждахме варианта за парламентарен вот в седмицата 5-12 октомври. При тази катастрофа, която в последните дни се стовари върху България, съм повече от категоричен, че изборите трябва да са в средата на септември и нито ден по-късно!

- Значи ГЕРБ не влиза в никакви коалиции преди това?

- ГЕРБ винаги управлява сам и не влиза в никакви коалиции. Изборите и народът определя кой как управлява, а не задкулисно политиците да го решават. Затова моля да не се спекулира с лъжи, че ще има ново правителство в рамките на този парламент. Да, ако лидерите на БСП бяха достатъчно почтени политически играчи, щяха да кажат преди евроизборите, че резултатите на тях ще определят живота на правителството на Орешарски, защото ако погледнем реално то има още три години до края на своя мандат. Ако социалистите бяха постъпили така, с обяснението, че не бива да се харчат пари за още едни избори в рамките на една година, можеше да се мисли за още едно правителство с участието на ГЕРБ в рамките на този парламент. Сега БСП иска панически да се спасява и лансира лъжи, че готвим общ кабинет. Днес подобен вариант не е състоятелен, защото всеки изгубен ден ни тласка към колосална катастрофа. Не очаквайте преди избори ново правителство. Ние отиваме на избори сами и не участваме в задкулисието.