В Бургаския затвор се върти контрабанда и сексуслуги за около 7 млн. лв., установи разследване на "168 часа".

Той се превърнал в едно доходоносно предприятие за всички негови обитатели. Като се започне от самите лишени от свобода и се стигне дори и до директора. Почти всички участници по веригата са включени в схема за контрабанда, подкупи, отпуски, награди, смяна на режим и дори посещеиня за сексуслуги.

Според бившите лейтенанти от групата на Митьо Очите - Новак Купенов и Гроздан Балабанов, схемата е изпечена и много печеливша. Самите те атакуваха преди време бившия вече директор на пандиза Деян Костов, обвинявайки го в подкупи и далавери. "Имаше много интересни неща, които обаче ще разкажа след време. В затвора се вихри бизнес за милиони и това е от години. Все още не искам да говоря с подробности.

Има, разбира се, и свестни хора, но те са по-скоро изключение"- коментира Купенов, който от повече от три години е извън пандиза. Той беше един от приближените хора на Очите, но отношенията им са отдавна охладнели.

Според вътрешна информация годишно от нелегална дейност в затвора в морския град се въртят около седем милиона лева. Тук се включват и двете общежития на по-лек режим "Строител" и "Житарово". Общият брой на пандизчиите варира от 1000 до 1200 души. Мащабите на бизнеса са като на едно средно по големина предприятие в страната. Скандалите пък са постоянна величина. Вече има обявен нов конкурс за директор на Бургаския затвор от зам.-министър Илия Ангелов. Досегашният изпълняващ длъжността - Златко Златев, беше назначен за началник временно - за 1 година, и този срок вече изтече. Златев е върнат в затвора "Белене", откъдето е дошъл. И той обаче не можа да избегне скандалите, макар че беше в Бургас само година.

Самият Златко Златев, негов служител и бивш полицай се разследват за вземането на подкуп от затворник, на когото гарантирали предсрочно условно освобождаване. Рушветът е бил даден през април месец т.г. на старши надзирател и става дума за 12 хиляди лева, които той да предаде на ексченгето, а ексченгето - на големия шеф, стана ясно тогава.

Срещу тази сума директорът трябвало да предложи на комисията по разглеждането на молбите за предсрочното освобождаване подходяща характеристика за своя питомец. За корупционната схема се разчуло три месеца след това, защото същият затворник продължавал да "кисне" в общежитие, където лишените от свобода са на по-лек режим, и да си чака реда, а пък си бил платил по надлежния ред. Човекът се принудил да поиска обяснение от надзирателя защо не се урежда въпросът му и тъй като бил от печените пандизчии, успял да направи запис, който предал на свой адвокат и на МВР. От записа се чува ясно как подчиненият служител на Златев обяснява какво се е случило с 12-те хиляди лева. Той ги бил предал на бившия полицай с инициали М.В., но не искал да носи отговорност за развитието по-нататък.

Надзирателят все пак си признава, че заделил за себе си половината - 6 хиляди лева.

"Ще изтегля кредит и ще ти върна 6-те хиляди, но останалите си ги търси от другите двама нагоре" - това се чувало от сересето. Златко Златев смени бившия директор на затвора миналата пролет с активно мероприятие на правосъдното министерство, инсценирайки уж внезапна проверка в килията на ВИП затворника Пламен Дишков-Кела.