През следващата седмица левицата ще предложи на Народното събрание проектозакон, свързан с продажбата на българска земя на граждани от ЕС, обяви пред български журналисти в Брюксел лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той поясни, че се предлага например изискването за уседналост в България в срок от пет години за граждани на ЕС, за да станат собственици на българска земя.

"Вярвам, че следващата седмица този законопроект ще може да бъде внесен", заяви Станишев и изрази увереността си, че техният проект е съобразен с опита на другите държави в ЕС.

Той определи удължаването на мораториума от парламента преди дни като емоционално гласуване, а не рационално търсене на решение на въпрос, който засяга и вълнува българските граждани.

"През 2010 г. беше моментът, когато България, ако желаеше, трябваше да постави въпроса за удължаване на този мораториум", коментира Станишев и отбеляза, че според Конституцията граждани от държави извън ЕС не могат да купуват българска земя.

Според него повечето земеделци у нас се вълнуват от купуването на земя от неевропейски граждани, а не от германци и холандци.

"Депутатите искаха да покажат отношение и загриженост, но този акт на парламента не е работещ. Той е в противоречие с Конституцията, както и с договора за членство на България в ЕС", категоричен бе лидерът на столетницата.

По думите му не е реалистично изобщо да се поставя въпросът за преразглеждането на договора ни за членство в ЕС.

"Когато се отвори този процес, това означава да бъде получено одобрението на 27 държави", пресметна той.

Сергей Станишев каза още, че днес ще постави пред държавните и правителствените ръководители от ПЕС въпроса за бежанците у нас.

"Не е достатъчно Европейският съвет само да изрази съчувствие към гибелта на мигрантите край Лампедуза, трябва да бъде показана реалната солидарност на ЕС със страните, подложени на бежански поток. В България положението се усложнява с дни, както в Италия, Гърция и Малта. Очакваме конкретни действия и подкрепа от европейските институции, ще поставя този въпрос много настоятелно, това не е просто проблем на една държава", заключи  лидерът на БСП.