Иаше много спекулации, но вече е сигурно: новият Opel Corsa ще бъде представен тази година. В момента той е на път към серийното производство и е във фаза на последни изпитателни тестове все още с камуфлаж.

Целта на тези тестове е фината настройка на хармоничната работа на всички компоненти. Corsa E се характеризира не само с новото поколение 1.0 литров бензинов турбодвигател с нова шестстепенна механична трансмисия, но и с напълно нова разработка на ходовата част и изключително рафинирана кормилна уредба. Инженерите на Opel провеждат тайни тестове на пътя с четири валидационни прототипа югозападно от Франкфурт на Майн в област Пфанц.

Тестовите автомобили са оборудвани с новия 1.0 литров трицилиндров турбодвигател с мощност 85 кВт/115 к.с., както и с две настройки на ходовата част - Sport и Comfort. За по-добро сравнение тестовите автомобили са придружавани от настоящия модел Corsa, оборудван с бензиновите агрегати 1.4 л (74 кВт/100 к.с.) и 1.4 Turbo (88 кВт/120 к.с.).

Членовете на Управителния съвет на Opel, включително главният изпълнителен директор Д-р Карл-Томас Нойман, вицепрезидентът отговорен за инженеринга Майкъл Аблесън и вицепрезидентът отговорен за продажбите и следпродажбената дейност Петер Кристиян Кюсперт поставиха новото поколение Corsa под микроскоп.

Отзивите им са много положителни, а огромният скок, който Corsa E е направила в сравнение с Corsa D, е силно осезаем. Оценката за новия 1.0 ECOTEC двигател е единодушна. Според управителния съвет и инженерния екип предимствата на трицилиндровия турбодвигател – въртящ момент, спонтанност на реакциите и ниво на шума – заедно с напълно новите предавателна кутия и ходова част са най-големите акценти на модела.