Решението на лидера на БСП Сергей Станишев да се откаже от българския парламент и да продължи кариерата си в Европейския парламент, остави бившия червен депутат Петър Курумбашев между два стола.

Курумбашев бе депутат на „Коалиция за България“ в настоящото Народно събрание. В края на април обаче той се отказа от мястото си в парламента. От червените редици обясниха, че Курумбашев се занимава активно с предизборната кампания и няма физическата възможност да идва на работа и като депутат.

Ето какво обясни в края на април самият Курумбашев:

„Подаването на оставка като народен представител е лично мое решение, защото участвам активно в предизборната кампания и считам, че не е нужно да се чака 25-ти май. В интерес на пълноценната работа на нашата парламентарна група е следващият в листата да влезе в НС.“

Петър Курумбашев бе № 4 в листата на левицата за евровота. Преди него бяха единствено лидерът на БСП Сергей Станишев, Илияна Йотова и Георги Пирински. Мястото на Курумбашев в европарламента бе почти 100% сигурно, особено след като водачът Станишев упорито твърдеше, че води листата само формално и ще се откаже от Брюксел.

Изборните резултати на 25 май обаче поднесоха изненада и за Курумбашев, и за цялата столетница, която получи едва четири мандата.

За злощастния развой за Курумбашев допринесе „синдромът 15/15“. На 25 май много от избирателите на левицата отидоха до урните и вероятно по погрешка отбелязаха предпочитание за неизвестния дотогава Момчил Неков, който бе поставен на далечното 15-о място в листата. Преференциите за Неков бяха толкова много, че той успя да измести дори Сергей Станишев, който освен лидер на БСП, е и председател на европейската левица.

До последно мястото на Петър Курумбашев в ЕП висеше на косъм от решението на партийния лидер. Въпреки че многократно заяви, че няма амбиции за Брюксел и се чувства ангажиран с вътрешнополитическия живот на България, Станишев в крайна сметка реши да продължи кариерата си в белгийската столица, с което остави колегата си Курумбашев с празни ръце.