Жега, студ и силни ветрове ни чакат през следващите няколко години заради променящия се климат. Това твърди директорът на департамент "Метеорология" в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН проф.Веселин Александров пред „Преса". През юли температурите ще са близки до нормалните. 23 и 24 градуса ще е в София, Русе и Стара Загора, 26 градуса ще бъде в Сандански, а във Видин - около 30 градуса.
Подобно ще е положението и през август, когато отново няма да прибираме чадърите. Като в тропиците преваляванията ще се редуват горещо и слънчево време с температури около 30 градуса. Все повече екстремни явления ще има на Балканския полуостров заради глобалното затопляне. Средните температури в последно време са се повишили с 2-3 градуса, твърди проф. Александров.
В момента очакванията на метеоролозите след пороите напоследък от идната седмица да настъпи има по-продължително засушаване.
Пороите, които предизвикаха трагедията във Варна са само част от опасностите, не по-малко опасен може да бъде и вятърът, предупреждава метеорологът.
Проф. Александров припомни, че дни преди трагедията във Варна НИМХ са обявили червен код за града и региона, но въпреки това не са били взети предохранителните мерки, които са предвидени в подобни случаи.