Твърде вероятно е пловдивският кмет да бъде жертван, защото вече не носи позитиви на ГЕРБ, прогнозира в Пловдив лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Само преди дни Реформаторският блок поиска оставката на Иван Тотев. "Това ще е полезно за ГЕРБ, което не ме интересува, и полезно за ГЕРБ", каза още Кънев. "Освен това Бойко Борисов не е показал до момента солидарност към съпартийци, така че подобен ход няма да ме учуди", допълни той.

На въпрос за бъдещи контакти с ГЕРБ, Радан Кънев отбеляза, че Реформаторският блок търпи критики заради неясната си позиция по този въпрос, но причината за това е общата неясна политическа обстановка. Той използва случая, за да заяви категорично, че след гласуването на т.нар. мораториум в Народното събрание, Реформаторският блок няма да има никакъв контакт с ГЕРБ, няма да поема никакъв ангажимент.

Използването на подобни тактически популистки ходове, които да поставят под въпрос отношенията между България и Европейския съюз са признак не на дребни, а на дребнави политически интереси и това е напълно недопустимо, заяви лидерът на ДСБ. Това застрашава дългосрочните интереси на българските граждани, добави Кънев. "Оставете, че беше срамно, но вижте какви са последиците на това решение след пет, след десет години. Изобщо не приемам становище, че нашият път напред е с ГЕРБ, не го приемам и лично аз мога да го заявя и от името на Реформаторския блок, защото партиите в него обсъждахме този въпрос", каза Кънев.

Още една причина за невъзможното бъдещо сътрудничество с ГЕРБ, подчерта лидерът на ДСБ. Той каза, че някои фигури от управлението на ГЕРБ като Томислав Дончев, Делян Добрев и други, по-неизвестни на широката публика, получават симпатиите на всички десни избиратели, но къде са те сега, запита Кънев и метафорично отговори: "В шестия фризер на ГЕРБ. ГЕРБ се променя, каза още той, обаче към лошо", заключи Радан Кънев.