От Националната асоциация на зърнопроизводителите призовават да не се спекулира с очакваните добиви на зърното, защото така се подбива цената му на пазара. Стопаните ги чака тежка жътва, тъй като 80 % от ечемика и 20% от пшеницата са повалени на земята от поройните дъждове.
Заради влагата пшеницата в Русенско е нападната от най-вредните болести - септория, жълта и кафява ръжда, които ще доведат до високи загуби от декар. Падалото по земята зърно е негодно дори за фураж.
"Ние останахме без флагов лист на пшеницата, а той храни последно зърното. Бихме се радвали на 400 - 450 кг и мисля, че за България не бихме могли да очакваме 6-те милиона тона, които изрази министърът на земеделието Греков. Едно такова заключение повлиява и върху пазара, и върху цената на зърното, което ще се купува, а е и нереалистично", заяви Иван Караиванов - член на управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.
Зърнопроизводителите очакват в началото на изкупната кампания з цената на пшеницата да е 300 лева за тон, като не изключват Украйна и Русия допълнително да сринат цените в Черноморския басейн. Въпреки слабата реколта, която се очаква, България няма да остане без пшеница, тъй като са засети и сортове, които издържат на тежки климатични условия, казват от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Затова не бива да се спекулира и с темата за повишаване на цената на хляба, съобщи БНТ.