Бедняци разпродават самоличността си и поемат мощни дедесарски фирми с милион задължения към хазната. Най-фрапиращи са случаите в павликенското село Стамболово, където ударно върви търговията с лични данни. Притиснати от бедността хора, които нямат електричество и живеят от милостта на съседите си, взимат по 50 - 100 лв., за да подпишат прехвърляне на дедесарските фирми.
По последни данни на Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите Стамболово е рекордьор по борчове. В селото се водят повече от 40 компании, които са източили почти 100 млн. ДДС от хазната, пише в. “Борба”.

„Постоянно идват призовки и данъчни, идват дознатели и икономически полицаи, но това са хора, които нямат нищо, даже повечето са неграмотни, има и такива, които отдавна са напуснали селото. Някои са даже инвалиди. Имаше цяла бригада бургуджии, които се бяха регистрирали и са продавали имената си, за да им дадат фирми”, разказва кметът Петър Петров.

Сред примерите е порутен коптор, от който започва Стамболово. Къщурката е необитаема от години, след като нейните стопани починали. Според документи обаче и досега тук се води елитен хотел, който е стопанисван от фирмата „Ниагара 78”. С кухи обороти и фактури дружеството успява да източи над 440 хил. лв. ДДС.

Всички в селото познават и собственика му – Пантелей Василев. Бедният мъж си изкарвал прехраната като общ работник и едва успявал да задели пари за хлебец. След като започнали да го привикват данъчни и ченгета, внезапно изчезнал от селото.

„Постоянно идват призовки за него и ги връщаме. Има цели камари”, разказва местният управник.

Пантелей има на свое име и лизингова компания, която обаче е далеч по-скромен длъжник – 9734 лв. ДДС. Тя е регистрирана на същото място, заедно със строителната компания „Стройпроект инженеринг ЛК”, която източва 1, 5 млн. лв., показа още наше разследване.

„Знаем ги, бедни хора са, лъжат ги тука за по 50 - 100 лв., дават им фирми. Те какво да правят, взимат парите. После ги търсят, ма няма какво да им вземат. Няма опасност. Досега никой не е отишъл в затвора за това”, коментира Гюлбие Османова, която живее в района.

В Стамболово Детелин Иванов е пословичен. Бедният дървар, който живее заедно с двете си деца и съпругата си в скромна неизмазана къщурка, в която рядко има ток, влачи на свое име повече от 10 дружества с крупни задължения, надхвърлящи няколко милиона.

Не крие, че навремето е имал неблагоразумието да се поведе с „лоши хора”, които му дали да подписва документи срещу скромни суми.

Дружествата, които по документи са негова собственост, дърпали ДДС с фиктивни ремонти на военни поделения и даже с европроекти.

40-годишният Детелин Иванов в момента е издирван и съден за над 5 млн. борч, натрупани от кухи дружества с фиктивна търговия на горива, строителни материали, изпълнение на поръчки за ремонти и колкото и невероятно да звучи при ниското му образование - медиен бизнес. По документи на Детелин се води и дружеството “Медия бос”, което първоначално е регистрирано в русенския ромски квартал “Чародейка”, но после прехвърлено на Иванов в Стамболово, след като междувременно натрупва 50 хил. дългове към данъчните.

Всичките тези проблеми се струпали на главата на Детелин, след като той бил склонен от негов изключително близък приятел да му бъде прехвърлена къща в Стамболово, която щели да вземат кредитори, разказа самият той.

Една от фирмите, които се водят на Детелин, е “Стройпроект инженеринг Л.Д.” ЕООД – Русе. Същото дружество сключва договор даже с Община Свищов по проект “Красива България” за изграждането на детска площадка в кв. “Стоян Ников”. Поръчката е на стойност 28 хил. и трябва да се извърши за три месеца, сочи документация по случая. Строежът е замразен и спрян. Стамболовчанинът разбира, че е негов изпълнител, случайно, когато получава писмо от свищовския кмет Станислав Благов и регионалния управител на “Красива България” в Русе. В него се казва, че договорът му е прекратен и трябва да плати хиляди левове неустойки. Подобни депеши младежът имал и за неизвършени ремонти на няколко военни поделения на територията на страната.

“Брат, вярвай ми, жена имам и едвам връзвам двата края. Какви са тези милиони и фирми, нямам представа. Нищо не съм подписвал, но откъде ми идват - нямам понятие”, разказа Детелин.

В началото на 2001 г. Детелин се сприятелява с Ангел Арсов. Двамата са като братя и почти неразделни. „Залъка си деляхме, даже оставах да нощувам у тях”, разказва Иванов. Другарят му купува къща в Стамболово. Веднъж обаче, омърлушен, обяснил на Детелин, че щял да я изгуби, защото имал фирма с големи задължения. Обещал му и 500 лв. на ръка за услугата.

Така двамата се озовават при русенски нотариус, където ги чакал и солиден бизнесмен, приятел на Ангел Арсов, който се представил като Митко. Става ясно, че Митко е партньор на Арсов. „Знаех, че подписвам документи за къщата, и нищо друго. Нотариусът ме пита знам ли за какво става дума, аз казах, че знам. Платиха ми 500 лв. и после още 250. Тогава започнаха да ми никнат като гъби фирмите”, разказва мъжът от Стамболово.

Внезапно той се оказва най-търсеният дедесар в региона. Викат го в Икономическа полиция, данъчните и в съда. Тогава Детелин разбира, че са го изиграли и са направили прехвърляния на компании с големи дългове, които сега се водят на него, без да има и най-малка представа.

Става ясно, че на негово име се водят десетина фирми с разнообразна дейност. Освен “Медия бос” и “Стройпроект инженеринг”, която виси с борч от почти милион, негови са също така и “Еврострой - Кирчев”, „Нордекс трейд”, ЕТ “Горан Петров – Хисаря - Детелин Иванов”, “Маршъл” и др., показа още наша проверка. От Националната агенция за приходите му предоставят искания за повече информация за фиктивно издавани фактури от неговите дружества в цялата страна.

В селото често се появявал и въпросният Митко, докато от бившия приятел на Детелин нямало ни вест, ни кост. Русенският бизнесмен обикалял с черен джип “Мерцедес”, за да кара Иванов да му прехвърля още фирми срещу заплащане. Заплашвал и негови близки, поясни младият мъж.

Още десетина бедни в този район са станали жертва на дедесарските бригади, които прииждат в Русе. В същото Стамболово доскоро е живяла и Соня Маринова. Според данъчните с едноличната си фирма, която по документи стопанисвала кръчма, тя натрупала дълг от над милион.

От Стамболово е и друг познайник на данъчните - Димитър Димитров. Беднякът, който на всичко отгоре е и инвалид, има на свое име рекордния дълг от над 19 млн. само с една уж своя фирма - ЕТ “Болидо”. Сега той пък пребивавал в Горна Оряховица.