Близо половината от българите са с наднормено тегло, като при една пета от тях затлъстяването е стигнало до болестно състояние. Стряскащата статистика на Световната здравна организация бе оповестена от Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) по повод на Световния ден за борба със затлъстяването (24 октомври).
Броят на хората с наднормено тегло се е увеличил рязко през последните 30 години, като в световен мащаб близо 1,4 млрд. души страдат от проблеми със затлъстяването. 200 млн. души са мъже, а 300 млн. - жени. В България тази тенденция също се запазва, като данните посочват, че от 1998 г. насам броят на пълните и затлъстели хора в страната драстично се е увеличил.
Според Световната здравна организация 2,8 млн. души по света са починали за година в следствие на усложнения, причинени от излишните килограми.
В световен мащаб децата, страдащи от наднормено тегло, са над 40 млн. Само за десет години техният дял у нас се е увеличил двойно и надвишава една четвърт. Най-рискови са момичетата и момчетата във възрастта от 6 до 9 години и през пубертета. Причините за това са предразположение, нездравословната диета, липсата на физическа активност, недоспиване, стресът и други, обясниха специалистите. Те уточниха, че децата от 3 до 7 години трябва да спят поне по 11 часа в денонощието, а след това - поне по 10 часа, за да израснат с добра фигура.