Надзорният съвет на фонда на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се събира днес, за да реши дали да бъде направена актуализация на бюджета. Към момента недостигът на институцията е около 330 млн. лв., а се предвижда до края на 2014 г. да достигне близо половин милиард лева, предаде БНР.

Финансовият анализ на институцията сочи, че до края на годината за болнична помощ ще са необходими допълнително 329 млн. лв., за лекарства за домашно лечение - 96 млн. лв., за лекарства за онкоболните - над 48 млн. лв., за медицински изделия - 16 млн. лв.

"За да се гласува промяна в бюджета на здравната каса, е необходимо парламентът да работи, докато заявката на политическите сили е за предсрочни избори. Реално изчисленият дефицит на касата на базата на досегашни разходи е около 330 милиона и с толкова трябва да се актуализира бюджетът, за да няма срив в здравеопазването", каза пред БНР д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването и представител на държавата в управата на Касата.

Следобед на заседание в Министерството на здравеопазването ще бъде обсъдено отпадането на постановлението за заплащане на надлимитната дейност на болниците.