Подслушвали ли са американците телефона на Меркел? Не, твърдят от Белия дом. Каквато и да е истината, отсега нататък канцлерката най-вероятно ще се отнася много по-сериозно към темата с подслушванията.

Когато това лято Барак Обама пристигна на официално посещение в Германия, аферата около Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) бе тъкмо в разгара си. Практиката на агенцията за поголовно следене на комуникациите излезе на бял свят след разкритията на нейния бивш сътрудник Едуард Сноудън. От тях стана ясно, че американските служби проявяват особено голям интерес към Германия.

Тогава германската канцлерка реагира доста сдържано на скандала. На съвместна пресконференция с американския президент Меркел определи интернет-пространството като "нова територия". Обама пък се опита да успокои германската общественост с аргумента, че програмата за подслушване "Призма" била замислена като мярка в защита на хората и спазвала принципите на правовата държава.

Вероятно още тогава Обама си е дал сметка, че няма да се отърве така лесно от темата. Може би затова той каза и още нещо: че е възможно да бъде постигнат баланс между свободата и стремежа към по-голяма сигурност. Сега обаче Меркел има причина да се съмнява точно в това. Защото има сериозни основания да вярваме, че самата тя е била подслушвана от АНС, както стана известно след една проверка на правителството, провокирана от запитване на "Шпигел". По този повод канцлерката е провела телефонен разговор с американския президент, в който е изразила несъгласието си с подобни практики. Според нея те са крайно неприемливи, съобщи правителственият говорител Щефен Зайберт. Между приятели и партньори не би трябвало да има нужда от следене на комуникациите, гласи позицията на Меркел. В противен случай това би означавало, че те си нямат доверие.

Говорителят на американското правителство Джей Карни отхвърли обвиненията. В писмено становище на Белия дом се казва, че "САЩ не следят и няма да следят комуникациите на германската канцлерка". Едва ли обаче това обяснение ще успокои Меркел. От нейното необичайно остро прессъобщение става ясно, че няма да остави нещата така.

Сега канцлерката иска конкретни мерки. Очевидно търпението ѝ е изчерпано, след като в прессъобщението се настоява за "регламентиране на дейността на службите и сътрудничестото между тях посредством договор".

Членовете на парламентарната контролна комисия на Бундестага вероятно се питат защо Меркел се решава на такава стъпка чак сега. Още повече, че те са настоявали за това още преди три месеца. Отговорът е лесен: тогава Меркел беше заета с предизборната кампания, а мобилният ѝ телефон не се подслушваше. А може и да е бил подслушван, но тя просто да не го е знаела.

Европейската комисия заяви след последните разкрития за американския шпионаж в Европа, че е време Евросъюзът да действа колективно, "за да говори със силен и единен глас" с американците.

"Защитата на данните трябва да бъде прилагана не само за мобилния телефон на Ангела Меркел, а и за мейлите на гражданите, заяви еврокомисарката по правосъдието Вивиан Рединг, цитирана от говорителката й.

"Сега въпросът вече е не само да се правят изявления, а да се действа по време на срещата на върха на Евросъюза", добави тя, имайки предвид своя проект за закон за защита на данните, който е блокиран от месеци заради разногласия между страните членки. "Това ще позволи на Европейския съюз да преговаря със САЩ със силен и единен глас", подчерта еврокомисарката.