Има риск персоналът на някои болници да остане без заплати за Коледа и Нова година, предупреди председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

От 2 дни касата е притиснала директорите и управителите на болници да подписват анекси и кредитни известия, с който се съгласяват да получат 80% от парите, които касата им дължи. Рискът персоналът на тези болници за Коледа и Нова година да остане без заплати е висок, коментира д-р Райчинов. Той призова директорите на болниците да не подписват въпросните кредитни известия. Той подчерта, че само 60 милиона лева от дефицита на касата се дължат на дейности в болничната помощ, огромният преразход е за лекарства и консумативи. Много по-малка част от дефицита на касата е за сметка на надвишени дейности в болничната помощ, но за всички останали плащания няма намаления, коментира той. От БЛС се притесняват, че ситуацията в момента напомня на тази от 2010 година.

За нас решение на проблема е да се разплати цялата извършена дейност от болниците, а всички други плащания да бъдат отложени във времето, заяви Райчинов и подчерта, че лекарите са готови за протести, ако не се изпълнят исканията им. Формата и начинът на протестните действия ще бъдат решени на Национален съвет на лекарския съюз. Търпението ни се изчерпа окончателно, не може години наред да се повтаря едно и също нещо и нищо да не се случва, коментира председателят на лекарския съюз.

Преговорите по Националния рамков договор за следващата година ще могат да започнат след приемането на бюджета на НЗОК, но ако бюджетът в този му вид бъде приет, преговорите по НРД ще бъдат безсмислени, каза още Райчинов.

От БЛС искат здравното министерство да плаща за ваксините. "Във всички останали страни ваксините са национални програми, те са задължение на държавата, това трябва да е пределно ясно и на управляващите, това са и текстове от споразуменията, които сме сключили с партиите", коментира Райчинов и добави: "Ако това не се изпълни, може да бъде наречено по един единствен начин - "измама". Не може да поемаш и да подписваш ангажименти с ясното съзнание, че няма да бъдат изпълнени. Ако това се случи ще изнесем документите с подписа на този, който се е ангажирал".

"Касата е една голяма аптека, която купува и раздава

лекарства, няма как лекарите да продължат да имат търпимост", каза още председателят на БЛС. Според д-р Райчинов, бюджетът на касата за 2014 година трябва да е не по-малък от реално изразходвания през тази година. "Това може да се постигне като се върнат ваксините и ин витрото към Министерството на здравеопазването. Интензивното лечение също е спешна помощ, а спешната помощ е задължение на държавата, освен това поне още 100 милиона трябва да останат възможни касата да разходва", заяви Райчинов.

От БЛС не разбират защо в проекта на бюджет на касата за следващата година е заложен излишък от над 104 милиона лева. "При 200 милиона лева ясно разписан дефицит в болничната помощ, в бюджета на касата се залага 104-105 милиона лева излишък. За нас Дянков не само, че не си е тръгнал, но има прилежен ученик, който не се свени да разшири това, което правеше Дянков", коментира Райчинов.

104 милиона лева излишък е абсурд, върши се престъпление срещу българските граждани, финансовият министър трябва да прави разлика между здравни вноски и данъци, коментира д-р Димитър Петков, главен експерт на БЛС.

От Лекарския съюз обясниха, че ако излизат на протест това ще е след 15 ноември. Излезем ли няма да е добре за нас, но и за тези, които са ни предизвикали да го направим, заяви председателят на БЛС.