В Министерството на икономиката по време на управлението на ГЕРБ и на Симеон Дянков като министър, когато "народът ядеше неговия бюджет, наречен "постна пица", той е раздавал на подчинените си от политическия кабинет над 20 заплати на човек на година.

Това обяви депутатът от ПГ на КБ Петър Мутафчиев. Мутафчиев и колегата му Георги Свиленски са написали писма с молба министерствата да им предоставят данни за бонусите на чиновниците от началото на 2010 г. до август 2013 г. В политическите кабинети, както се знае влизат зам.-министрите, главният секретар, парламентарният секретар, съветниците и др., конкретно за МФ това са общо 11 души с такива заплати за 2010 г., през 2011 г. техните допълнителни възнаграждения са се повишили в сравнение с 2010 г. с 20%. Народните представители са възмутени, защото не става дума за 13-та заплата, а за 14-та, 15-та, 16-та, 17-та… та до над 20-та. Същата е била ситуацията и в Министерството на финансите.

Практиката е била това да се прави на тримесечие, започвайки първите два месеца с основната заплата по щат и на три месеца да получават тези крупни суми, обясниха те. Интересното е, че директорите на дирекции в МФ в един момент са получавали по 5 хил. лв. на месец над заплатата, а началниците на отдели - 3 хил. лв. над заплатата. Сумата на бонусите там за януари 2010 г. е била 280 хил. лв., в края на 2010 г. става 600 хил. лв., а в края на 2012 г. - 900 хил.лв., уточниха депутатите от КБ.

Депутатите признаха, че на запитванията им към министерствата са получили отговори, които не са били за конкретните лица, а общо за лица от политическите кабинети и директори на дирекции, но на тяхна база те са направили своите изчисления за възнагражденията по степента им в йерархията. Те направиха всичко възможно да ни затруднят, дори ни напомниха, че ако оповестим данни за конкретни лица, ще отговаряме пред Закона за личните данни, призна Георги Свиленски. Дори с риск да нарушат частично този закон, без да споменават имена, двамата депутати изредиха бонусите на чиновниците по време на управлението на ГЕРБ по министерства.

Най-малки са бонусите в Министерството на отбраната, откъдето е получена и най-точната информация. Там повишението за периода е само с 20% и то основно от повишението за клас служба. За МРРБ повишението на бонусите от началото на 2010г. до август 2013 г. е с 30%. В МВР повишенията са също 30%.

За Министерството на земеделието определено няма точна информация, а любопитното е за главния секретар на Министерството на транспорта. То е, че през 2012 г. заплатата му се е вдигнала с 80% в сравнение с предишната. С такива увеличения са и директорите на дирекции. В Министерството на труда и социалната политика на всеки 3 месеца чиновниците от политическия кабинет са получавали двойни заплати за периода 2010-2012 г. Заплатата на главния секретар на Министерството на младежта и спорта пък е скочила в един момент със 100%. За Министерството на екологията почти няма данни за бонусите, там информацията е подчертано прикрита, подчерта депутатът от КБ Петър Мутафчиев.