Партиите от Реформаторския блок излязоха със съвместна декларация, с която настояват Народното събрание да се саморазпусне и да даде възможност на следващия парламент да защити постигнатото с много усилия европейско бъдеще на България.

От Реформаторския блок категорично не одобряват взетото от парламента решение за удължаване на мораториума за продажба на земя на чужденци. Заради това решение те ще организират протестен митинг тази вечер в 18:00 в градинката между Народното събрание и СУ "Св. Климент Охридски".

Партиите от Реформаторския блок са убедени, че решението за удължаване на мораториума е противоконституционно и Конституционният съд трябва да го отхвърли. Ще потърсим контакт с президента Росен Плевнелиев за внасяне в Конституционния съд на мотиви за отмяна на решението за мораториума, обясни лидерът на ДСБ Радан Кънев. От Реформаторския блок ще се свържат и с ЕНП, и ПЕС, от които ще поискат да обърнат внимание на българските граждани какъв е техният интерес.

"В България европейските политици стават все по-малко, единственият интерес е популистки как да се спечелят заблудени гласове, коментира лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева. "България става гето на разбирането на това какво означава да си член на ЕС", каза още тя. Кунева определи мораториума върху продажбата на земя на чужденци като "акт против всички български граждани", а подкрепилите мораториума като "антиевропейско мнозинство".

С необяснимия си от никаква нормална гледна точка акт Народното събрание постави достиженията на българското членство в ЕС в опасност, каза още Кунева. Европейската комисия чете какво е решило Народното събрание, но все още няма питане от страна на България до Европейската комисия, каза още лидерът на "България на гражданите". "За втори път след обявяването на Реформаторски блок сме се събрали всички лидери на партиите, част от Реформаторския блок. Ние никога няма да пропуснем да подчертаваме, че това, което безспорно ни обединява е европейското бъдеще на България", заяви Кунева.

Решението за мораториума вреди на имиджа на България, лъжат се българските граждани по популистки начин, фондовете, притежаващи земеделска земя и в момента са с чуждестранни капитали, коментира от своя страна съпредседателят на "Зелените" Борислав Сандов.

"Парламентът взе позорно и опасно решение. Забраната върху продажбата на земеделска земя на европейски граждани превръща България в гето, българските земеделци стават крепостни селяни на мафията. Демонстративно е отхвърлен Договорът за присъединяване на България към ЕС. Партиите в Народното събрание изолират България от Европа и модерния свят. Решението е антибългарско и вместо българите да продават земята си свободно по европейски цени, те ще продават на безценица под диктата на мафия. До днес мафията унищожаваше настоящето ни, от днес превзема и бъдещето ни. Днес виждаме, че в НС се състави коалиция против Европа, против свободата и против българите. Гръбнак й стана ГЕРБ с най-многото депутати, подкрепили Атака", се казва още в декларацията-възвание на Реформаторския блок.