Съгласно бразилската съдебна система, решения за експулсиране от страната се вземат за всички чужденци, осъдени за трафик на наркотици, съобщават от МВнР по случая с внезапното връщане на Гълъбин Боевски.

Решението се взема от министъра на правосъдието на Бразилия, потвърждава се от федерален съдия по експулсирането и от федералната полиция.

Информацията за освобождаването на Гълъбин Боевски е постъпила в Посолството на Република България в 16.00 часа на 22 октомври т.г. (23.00 часа българско време) от управата на затвора в гр. Итай. Час и половина по-късно Боевски е излетял за България, като според посланик Чавдар Николов посолството не е било информирано предварително за това.

Временният паспорт е издаден на 11.10.2013 г. по искане на Боевски, като то е обосновано с необходимостта да притежава документ за самоличност с цел назначаване на работа до края на срока за изтърпяването на наказанието.

Във всички случаи, отнасящи се до български граждани зад граница, консулските ни служби оказват нужното съдействие, включително и чрез издаване на необходимите документи.

Българската страна не е била предварително уведомена от бразилските власти за готвеното освобождаване на Гълъбин Боевски. Към момента посолството на Република България в Бразилия събира необходимата допълнителна информация по случая.