Една голяма крачка в борбата с добиващите застрашителни размери по цял свят сърдечносъдови заболявания отбелязва науката. Тя се състои в разработването на специална ваксина, която намалява риска от инфаркт с до 90%.

Иновативният препарат е дело на учени от Харвардския университет.

В сътрудничество с изследователи от университета в Пенсилвания, те открили безценен начин да бъде спасен живота на хиляди хорa.

За разлика от съществуващите досега лекарства обаче новата ваксина не изисква постоянна употреба, достатъчно е да бъде използвана само веднъж. Тя въздейства на гена PCSK9, който се намира в черния дроб.

Установено е, че нарушаването на работата на гена води до увеличаване на холестерола в сърдечносъдовата система, което от своя страна увеличава риска от инфаркт.

Лекарството ще бъде на разположение на пациентите в близките 10 години. Може да бъде алтернатива на медикаментите, които обикновено се използват, за да се намали рискът от пристъпи.

По думите на ръководителя на изследователската група, разработила медикамента Киран Мусунуру, в днешно време всеки втори мъж и всяка трета жена след 40 години страдат от сърдечни пристъпи.

Главни виновници за това са тютюнопушенето, високото кръвно налягане, захарният диабет, обездвижванто и наднорменото тегло.

Той посочва, че една инжекция може да намали честотата на инфарктите от 30 до 90%.