Единственото, което правят депутатите с мораториума, е да хвърлят прах в очите на хората. В крайна сметка те ще се откажат сами от него.

Това каза пред бТВ лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева по повод удължаване на мораториума върху продажбата на земеделска земя до 2010г.

Тя посочи, че с акта си народните представители първо нарушават един от членовете на Конституцията - чл. 22 - в който ясно е разписано, че българска земя никога не може да се продава на чужденци извън ЕС и Европейската икономическа общност. "Казвам това, заради г-н Борисов, който обяви, че го правят заради сирийските граждани". Депутатите нарушават също и Договора за присъединяване на България към ЕС, който е ратифициран от парламента, като по този начин отново атакуват Конституцията, изтъкна още Кунева.

Според нея "актът на парламента представлява отказ от еврочленство. "Влиза се в ЕС, защото искаш достъп до общия пазар, какво по-символично от това да му налагаш ограничения".

Кунева повтори, че в момента българската земя се притежава основно от инвестиционни фондове и мораториумът има за цел да обслужи единствено големите собственици. Не физическите лица се защитават в този случай с това решение на парламента, не българските граждани, които не могат да продадат земята си, а именно тези фондове със специално предназначение, които притежават земи в България. От ниската цена на земята имат интерес тези, които могат да я купят на ниски цени и това не са чужденците, подчерта тя.